2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Szolnok

Az elesettek segítőit díjazták

A szociális munkások nap mint nap a felhajtást kerülve végzik munkájukat az elesettek védelmében. A múlt csütörtök viszont az ő napjuk volt, hiszen átadták a Városházán az Adorján Ildikó-díjakat.

Ennek alkalmából a szolnoki önkormányzat minden évben olyan szakembereket ismer el, akik nagy szakértelemmel dolgoznak a szociális szférában. A díj névadója, Adorján Ildikó is közéjük tartozott, a megyeszékhelyen folyó karitatív tevékenységek mozgatórugójaként vált ismertté, de tagja volt a város Civil Tanácsának is, így éveken keresztül közreműködött Szolnok egészségüggyel, sporttal és szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában. A nevével fémjelzett díjat az idén ketten kapták meg.


Az egyikük Buru Györgyné, a Szolnoki Kistérség Egyesített Szociális Intézménye igazgatója. Ő egy olyan szervezet vezetője, amely három idősek otthonával, egy időskorúak gondozóházával és nyolc gondozási központtal rendelkezik, valamint négy településen – Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Szászberek – alapellátási tevékenységeket lát el. Vezetése alatt költöztették át az idős lakókat az Eötvös téri és az Abonyi úti épületekből a Vízpart körútra, és a Kaán Károly úti intézmény felújítása is az ő nevéhez köthető. Munkája révén létrejött a VIII. számú Gondozási Központ és az I. számú Időskorúak Gondozóháza. Az általa vezetett szervezet szociális étkeztetéssel, falu- és tanyagondnoki szolgálattal, jelzőrendszeres házi segítségnyújtással és gyermekélelmezéssel is foglalkozik.

Buru Györgyné egy óriási hálózat működtetéséért kapott díjat

Az idei másik Adorján Ildikó-díjas szakember dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatója. Személyes munkájának eredménye, hogy a tiszaföldvári gimnáziumban elindulhatott a szociálisasszisztens-képzés, és az első végzős tanulók oktatásában is tevékenyen részt vállalt. A program keretében az oktatáson túl a tananyag fejlesztésében is közreműködött. Mindemellett több egyetemen tartott, illetve tart előadásokat, és 1995 óta a közalapítvány igazgatójaként vesz részt a szociális képzésben. Szakmai irányításával a közalapítvány 2004 óta működteti a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat.


Dr. Nagyné Varga Ilona veszi át a kitüntetést a polgármestertől

A díjátadón Szalay Ferenc polgármester kiemelte: a szociális területen dolgozók fokozottan ki vannak téve a stressznek, a mindennapos érzelmi megterhelésnek. Ahhoz, hogy munkájukat hosszú távon is elhivatottan és lelkiismeretesen tudják végezni, belülről fakadó emberszeretet, hivatástudat és az átlagosnál nagyobb empátia szükséges.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.