2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Szolnok

Az elesettek segítőit díjazták

A szociális munkások nap mint nap a felhajtást kerülve végzik munkájukat az elesettek védelmében. A múlt csütörtök viszont az ő napjuk volt, hiszen átadták a Városházán az Adorján Ildikó-díjakat.

Ennek alkalmából a szolnoki önkormányzat minden évben olyan szakembereket ismer el, akik nagy szakértelemmel dolgoznak a szociális szférában. A díj névadója, Adorján Ildikó is közéjük tartozott, a megyeszékhelyen folyó karitatív tevékenységek mozgatórugójaként vált ismertté, de tagja volt a város Civil Tanácsának is, így éveken keresztül közreműködött Szolnok egészségüggyel, sporttal és szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában. A nevével fémjelzett díjat az idén ketten kapták meg.


Az egyikük Buru Györgyné, a Szolnoki Kistérség Egyesített Szociális Intézménye igazgatója. Ő egy olyan szervezet vezetője, amely három idősek otthonával, egy időskorúak gondozóházával és nyolc gondozási központtal rendelkezik, valamint négy településen – Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Szászberek – alapellátási tevékenységeket lát el. Vezetése alatt költöztették át az idős lakókat az Eötvös téri és az Abonyi úti épületekből a Vízpart körútra, és a Kaán Károly úti intézmény felújítása is az ő nevéhez köthető. Munkája révén létrejött a VIII. számú Gondozási Központ és az I. számú Időskorúak Gondozóháza. Az általa vezetett szervezet szociális étkeztetéssel, falu- és tanyagondnoki szolgálattal, jelzőrendszeres házi segítségnyújtással és gyermekélelmezéssel is foglalkozik.

Buru Györgyné egy óriási hálózat működtetéséért kapott díjat

Az idei másik Adorján Ildikó-díjas szakember dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatója. Személyes munkájának eredménye, hogy a tiszaföldvári gimnáziumban elindulhatott a szociálisasszisztens-képzés, és az első végzős tanulók oktatásában is tevékenyen részt vállalt. A program keretében az oktatáson túl a tananyag fejlesztésében is közreműködött. Mindemellett több egyetemen tartott, illetve tart előadásokat, és 1995 óta a közalapítvány igazgatójaként vesz részt a szociális képzésben. Szakmai irányításával a közalapítvány 2004 óta működteti a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat.


Dr. Nagyné Varga Ilona veszi át a kitüntetést a polgármestertől

A díjátadón Szalay Ferenc polgármester kiemelte: a szociális területen dolgozók fokozottan ki vannak téve a stressznek, a mindennapos érzelmi megterhelésnek. Ahhoz, hogy munkájukat hosszú távon is elhivatottan és lelkiismeretesen tudják végezni, belülről fakadó emberszeretet, hivatástudat és az átlagosnál nagyobb empátia szükséges.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.