EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szolnok

Az elesettek segítőit díjazták

A szociális munkások nap mint nap a felhajtást kerülve végzik munkájukat az elesettek védelmében. A múlt csütörtök viszont az ő napjuk volt, hiszen átadták a Városházán az Adorján Ildikó-díjakat.

Ennek alkalmából a szolnoki önkormányzat minden évben olyan szakembereket ismer el, akik nagy szakértelemmel dolgoznak a szociális szférában. A díj névadója, Adorján Ildikó is közéjük tartozott, a megyeszékhelyen folyó karitatív tevékenységek mozgatórugójaként vált ismertté, de tagja volt a város Civil Tanácsának is, így éveken keresztül közreműködött Szolnok egészségüggyel, sporttal és szociális kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának munkájában. A nevével fémjelzett díjat az idén ketten kapták meg.


Az egyikük Buru Györgyné, a Szolnoki Kistérség Egyesített Szociális Intézménye igazgatója. Ő egy olyan szervezet vezetője, amely három idősek otthonával, egy időskorúak gondozóházával és nyolc gondozási központtal rendelkezik, valamint négy településen – Tószeg, Tiszajenő, Vezseny, Szászberek – alapellátási tevékenységeket lát el. Vezetése alatt költöztették át az idős lakókat az Eötvös téri és az Abonyi úti épületekből a Vízpart körútra, és a Kaán Károly úti intézmény felújítása is az ő nevéhez köthető. Munkája révén létrejött a VIII. számú Gondozási Központ és az I. számú Időskorúak Gondozóháza. Az általa vezetett szervezet szociális étkeztetéssel, falu- és tanyagondnoki szolgálattal, jelzőrendszeres házi segítségnyújtással és gyermekélelmezéssel is foglalkozik.

Buru Györgyné egy óriási hálózat működtetéséért kapott díjat

Az idei másik Adorján Ildikó-díjas szakember dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatója. Személyes munkájának eredménye, hogy a tiszaföldvári gimnáziumban elindulhatott a szociálisasszisztens-képzés, és az első végzős tanulók oktatásában is tevékenyen részt vállalt. A program keretében az oktatáson túl a tananyag fejlesztésében is közreműködött. Mindemellett több egyetemen tartott, illetve tart előadásokat, és 1995 óta a közalapítvány igazgatójaként vesz részt a szociális képzésben. Szakmai irányításával a közalapítvány 2004 óta működteti a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házat.


Dr. Nagyné Varga Ilona veszi át a kitüntetést a polgármestertől

A díjátadón Szalay Ferenc polgármester kiemelte: a szociális területen dolgozók fokozottan ki vannak téve a stressznek, a mindennapos érzelmi megterhelésnek. Ahhoz, hogy munkájukat hosszú távon is elhivatottan és lelkiismeretesen tudják végezni, belülről fakadó emberszeretet, hivatástudat és az átlagosnál nagyobb empátia szükséges.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.