EUR: 316,13 Ft
CHF: 281,64 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb Debrecen

Az elhízás hátterét kutatják

Miért alakul ki súlyfelesleg? Hogyan befolyásolja a betegségek létrejöttét az elhízás? Új, molekuláris megközelítésből keresik a választ a Debreceni Egyetem tudósai egy széles körű kutatási programban.

A Debreceni Egyetem kutatói a Szegedi Tudományegyetemmel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal együttműködve olyan molekuláris mechanizmusokat szeretnének feltárni, amelyek az elhízáshoz kapcsolódó kóros elváltozások megértésében és azok befolyásolásában segíthetnek. A 2020-ig tartó, uniós forrásból megvalósuló kutatási projekt számos területet érint.


A Debreceni Egyetem tudósai többek között arra szeretnének választ kapni, hogy miként lehet minél több zsírsejtet barna zsírsejtté átalakítani, illetve fokozni a hőtermelésüket. A barna zsírszövet ugyanis ahelyett, hogy raktározná a zsírmennyiséget, hőt termel, ehhez pedig kalóriát éget el. Fésűs László professzor szerint amióta a 2010-es évek elején felfedezték, hogy nemcsak a téli álmot alvó állatokban és az újszülöttekben, hanem az emberi szervezetben is megtalálható a barna zsírszövet, annak vizsgálata a molekuláris élettudományi kutatások egyik izgalmas területe lett. A Debreceni Egyetem kutatóinak távlati célja egy olyan gyógyszer kifejlesztése, amely növelné a barna zsírsejtek mennyiségét, fokozná a működésüket.

Kapcsolódó Cikkek