EUR: 323,56 Ft
CHF: 287,89 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

Az Európai Bizottság nem jogosult a lengyel jogrend formálására

Az Európai Bizottság nem jogosult a lengyel jogrend alakítására – szögezte le a lengyel alkotmánybíróság a honlapján közzétett közleményben, Frans Timmermansnak, a brüsszeli testület első alelnökének szerdai beszédére reagálva.

Timmermans szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a lengyel jogállamiságról szóló vitában egyebek között azt szorgalmazta, hogy Varsó “állítsa vissza az alkotmánybíróság függetlenségét és legitimitását”.


A lengyel alkotmánybíróság “határozott tiltakozását” fejezi ki az ellen, hogy Timmermans “minden jogi és tényleges alap híján kétségbe vonja egy szuverén állam alkotmányos szervének függetlenségét és szerepét” – áll a varsói közleményben.

A dokumentum szerint az Európai Bizottságot semmilyen előírás nem jogosítja fel arra, hogy “egy szuverén állam jogrendjét alakítsa”, Lengyelország az Európai Unió tagjaként – a többi tagállamhoz hasonlóan – nem mondott le szuverenitásáról.

A lengyel alkotmánybíróság a Lengyelországban érvényes jog alapján, ennek keretében működik, bírái függetlenek – szögezi le a közlemény.

Az Európai Bizottság tavaly februárban indította el a jogállamisági mechanizmust Lengyelországgal szemben, egyebek mellett éppen a lengyel alkotmánybíróságra vonatkozó jogszabályváltozások miatt. Varsó szerint a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

    A kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak

    Először észlelték jelentős mértékű olvadás jeleit az eddig stabilnak vélt kelet-antarktiszi gleccserek egy részénél – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

  • Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

    Macron engedményei aligha győznek meg minden sárgamellényest

    Az Emmanuel Macron francia államfő által hétfő este bejelentett adóügyi engedmények és minimálbér-emelés, a helyzet kialakulásában való felelősségének beismerése és bocsánatkérése aligha nyugtatják meg az egész társadalmat, a sárgamellényesek egy része továbbra is kész a demonstrációkra, emiatt félő, hogy folytatódnak a gazdaságnak és a társadalomnak is ártó akciók – állapította meg keddi riportjában az AFP hírügynökség.