2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Ózd

A Jobbikos évértékelő sántító részletei

Ennél jóval többet vártak az ózdi emberek polgármesterüktől. Szerették volna tudni, hogy áll a 2014-ben Janiczak Dávid által előterjesztett Ózd, Magyarország mintavárosa elnevezésű program megvalósítása vagy miért tért el teljes mértékben a Jobbik és Vona Gábor az alapítók eredeti céljaitól.

Volt egy Jobbik-program rózsaszín álmokkal, ami lassan ködbe vész. Mindez az ózdi embereken csapódik le, akikben az akkori ígéretek nagy reményeket keltettek annak ellenére, hogy meseszerűnek tűntek. Gyerekesen meseszerűnek.


Pedig néhány ígéret három éve még jól is hangozhatott. Akkor még sok volt a munkanélküli, a jobbikosok pedig azt hirdették, hogy a város határában állnak a befektetők és jönnek, ha ők nyernek. Munkahelyeket, termelő üzemet azóta sem hoztak. Ugyanakkor a térségből több mint ezer fő hiányzik a munkaerőpiacról, mert ígéreteik ellenére nem állították meg az elvándorlást. Pedig lelkesen gyűjtötték a városból eltávozott fiatalok fotóit, és azt ígérték, visszacsalogatják őket. Erről viszont nem csak beszélni kellett volna.

Ígérték, hogy a Gyújtót sétálóutcává teszik. Azzá vált? Nem. Aztán a helyi termékek áruházának megvalósítása sincs napirenden, ahol a városban termelt értékeket helyben lehetne értékesíteni. „Mi merünk nagyot álmodni” – írták a programban. Ehhez az álomhoz szükség lett volna a mezőgazdaság és állattenyésztés felfejlesztésére, mint a tojató üzem, a szürkemarha-gulya, a sertéstelep stb., amiket ígértek. A közmunkaprogramban belekezdtek ugyan mezőgazdasági tevékenységbe, csakhogy a hozzáértőket eltávolították és helyüket pártkatonákkal töltötték fel. Az eredmény önmagáért beszél. A szőlőtermesztés, majd pincesorépítés és a borturizmus beindítása is szépen hangzott, akárcsak a panelházakon a tetőgazdálkodás, vagy a hidropóniás növénytermesztés. Hír sincs róluk.


Fotó: Lokál
Balczó sem tudta érdemi fejlesztésekről beszámoltatni Janiczakot

 

A megújuló energiaforrások, vagyis a szélkerekek és napkollektorok, valamint a geotermikus erőművek építése sem halad. Ezekhez sok szél és napsütés, illetve forró termálvíz kell, amiből Ózdon hiány van. Művészetek Kertjét és Művészetek Házát ígérték, miközben a közel kétmilliárdos kulturális központ megvalósítását elutálták Ózdról. A szépen felfutott Rom Színpad csak Riz Gábor közbenjárása révén menekült meg a lebontástól. A Digitális Erőmű programjait is elkerülik a város vezetői, akik a sikeres MaNDA projektet sokáig csak mendemondának gúnyolták.

A fejlesztés helyett gyűlölködésben élték ki magukat a jobbikos városvezetők. Miközben egyik oldalról azt hangoztatták, hogy a fideszesek keresztbe fekszenek a polgármester törekvéseinek, aközben Janiczak Dávid a megyei közgyűlésben pártalapon nem szavazta meg azt a pályázati csomagot, amelyben a városunk is szerepelt, holott „mintaváros” programjuk arról szólt, hogy majd ők megmutatják, hogyan lehet Ózdot valóban fejleszteni. Az viszont csak a Fidesz–KDNP többségnek köszönhető, hogy Ózdnak 1,5 milliárd forint pályázati pénz jutott, aminek részleteit Janiczak elsorolta az évértékelőn. Riz Gábor képviselő támogatásának köszönhetően egyébként további milliárdok is jutnak Ózd és környéke fejlesztésére, aki a jobbikosok szerint városunk ellensége.

Fotó: Lokál
Erősen foghíjas széksorok az évértékelőn

Ilyen szerény eredményeket felmutató három év után nem lehetett meglepődni azon, hogy kormányrendezvényhez hasonló biztonsági intézkedések mellett zajlott az esemény, a színháztermet pedig félig sem töltötték meg az emberek. A színházi háttér és a profinak mondott író-újságíró alákérdezései sem tudták feldobni a közönséget, amely az eredményekre, a választási ígéretek legalább időarányos teljesítésére várt. Ehelyett magyarázatot kaptak a polgármester pőrére vetkőzéséről vagy a nyilvános illemhely fantasztikus sikeréről. Nem igazán erre számítottak az Olvasóba érkezett szimpatizánsok, akik mostanában már nem harsogják, hogy „Szeretünk, Dávid”, vagy „Veled vagyunk, Dávid”.

Riz Gábor tovább harcol a városért

–  Az évértékelőn jó lett volna konkrét, megvalósult fejlesztésekről hallani, már csak mindannyiunk szülőhelye, Ózd szempontjából is. Sajnos sokkal inkább az látszik, hogy a sikertelenséget a politikai ellenfél és az országgyűlési képviselő nyakába varrják, holott a magam részéről minden pozitív gondolatot lelkesen támogattam, és azok megvalósítását továbbra is segítem. Ennek eredményei kézzelfoghatók, mint az egyetem indulása, a MaNDA működése, vagy a börtönprojekt és a Rom Színpad sorsának megoldása is. Fontosnak tartottam a több mint tíz éve kezdődött szennyvízcsatorna-fejlesztés mielőbbi végrehajtását. Ugyanilyen lényegi szempont volt számomra az itt működő cégek munkaerővel és technológiájuk fejlesztésekkel történő segítése – nyilatkozta Riz Gábor országgyűlési képviselő.

Fotó: Lokál
Riz Gábor országgyűlési képviselő az elmúlt három év ózdi eredményeiről szeretett volna beszámolót hallani

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.