2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Hódmezővásárhely

Az I. világháború emberi oldala

Hegyi Endre civil helytörténész I. világháborús fotógyűjteményéből nyílt kiállítás nemrég Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Hegyi Endre civil helytörténész nem az I. világháború okozta pusztítást és áldozatokat akarta bemutatni, hanem az emberi oldalt szeretné kiemelni, ami által a katona túl tudta élni a szörnyűségeket. A civil helytörténész nagyon sok tábori levelezőlapot, képeslapot elolvasott, amelyekből kitűnik, hogy a halál torkában lévő harcosok egyetlen túlélési eszköze és lelki vigasza a szeretet volt. S az is szembetűnő, hogy egy olyan közegben, amely a gyűlöletről, egymás életének kioltásáról, vagyonának elkobzásáról szólt, létezett egy másfajta gondolkodásmód, amely a hitre épült.


Hegyi Endre civil helytörténész kiállításának egyik különlegessége a Ferrari Violettát ábrázoló kép.

Hegyi Endre azt is elárulta, kutatásait gyakran úgy végzi, hogy idős embereket szólít meg az utcán, beszélget velük, és a házaknál kidobott dolgok között is lelt már kincsekre.

A kiállítás egyik különlegessége Ferrari Violetta fényképe. Neki annyi köze van az I. világháborúhoz, hogy amikor itt, Hódmezővásárhelyen 70-80 olasz hadifogoly dolgozott mezőgazdasági munkán, egyikük nem ment haza, ugyanis szíve parancsára hazát cserélt. Ferrari Giacomo beleszeretett egy vásárhelyi lányba, és ebből a szerelemből született meg negyedik gyerekként Ferrari Violetta.

A tárlat másik különlegessége egy ágy, amelyet kalmáros diákok modelleztek le.

A kiállítás másik különlegessége egy ágy, amelyet a HSZC Kalmár Zsigmond Iskola asztalostanulói lemodelleztek, mi több, különféle kellékek is helyet kaptak az összeállításban, úgymint sörösüveg, fényképezőgép és éjjeliszekrény. Ezáltal a kiállítást megtekintők előtt szinte életre kel az akkori katonák életének egy darabkája.

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.