2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Hódmezővásárhely

Az I. világháború emberi oldala

Hegyi Endre civil helytörténész I. világháborús fotógyűjteményéből nyílt kiállítás nemrég Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Hegyi Endre civil helytörténész nem az I. világháború okozta pusztítást és áldozatokat akarta bemutatni, hanem az emberi oldalt szeretné kiemelni, ami által a katona túl tudta élni a szörnyűségeket. A civil helytörténész nagyon sok tábori levelezőlapot, képeslapot elolvasott, amelyekből kitűnik, hogy a halál torkában lévő harcosok egyetlen túlélési eszköze és lelki vigasza a szeretet volt. S az is szembetűnő, hogy egy olyan közegben, amely a gyűlöletről, egymás életének kioltásáról, vagyonának elkobzásáról szólt, létezett egy másfajta gondolkodásmód, amely a hitre épült.


Hegyi Endre civil helytörténész kiállításának egyik különlegessége a Ferrari Violettát ábrázoló kép.

Hegyi Endre azt is elárulta, kutatásait gyakran úgy végzi, hogy idős embereket szólít meg az utcán, beszélget velük, és a házaknál kidobott dolgok között is lelt már kincsekre.

A kiállítás egyik különlegessége Ferrari Violetta fényképe. Neki annyi köze van az I. világháborúhoz, hogy amikor itt, Hódmezővásárhelyen 70-80 olasz hadifogoly dolgozott mezőgazdasági munkán, egyikük nem ment haza, ugyanis szíve parancsára hazát cserélt. Ferrari Giacomo beleszeretett egy vásárhelyi lányba, és ebből a szerelemből született meg negyedik gyerekként Ferrari Violetta.

A tárlat másik különlegessége egy ágy, amelyet kalmáros diákok modelleztek le.

A kiállítás másik különlegessége egy ágy, amelyet a HSZC Kalmár Zsigmond Iskola asztalostanulói lemodelleztek, mi több, különféle kellékek is helyet kaptak az összeállításban, úgymint sörösüveg, fényképezőgép és éjjeliszekrény. Ezáltal a kiállítást megtekintők előtt szinte életre kel az akkori katonák életének egy darabkája.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.