EUR: 321,34 Ft
CHF: 284,50 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Az idén fennmarad az ipar dinamikus növekedése

Bár szeptemberben kissé megtorpant az ipari termelés lendülete, a következő hónapokban fennmarad a dinamikus növekedés, ugyanakkor érdemi gyorsulásban sem lehet bízni – vélekedtek az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a KSH előzetes jelentésének közzététele után, szerdán.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése egyrészt a tavalyi alacsony bázis, másrészt újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása miatt, de az egyre erősebb európai konjunktúra hatására is. Az ipari termelést a kirobbanó építőipari konjunktúra is támogathatja. A Takarékbank elemzője idén az ipari termelés 5 százalék feletti növekedésére számít.


Lényegesebb gyorsulást 2018-ban vár, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is nőhet. Az ipar erőteljesebb növekedését ugyanakkor a munkaerőhiány akadályozhatja, emiatt előtérbe kerülhetnek a technológiai és gépesítési beruházások – vélekedett Takarékbank elemzője.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy havi összehasonlításban továbbra sem tűnik meggyőzőnek az ipar teljesítménye. Úgy véli, hogy az év hátralévő részében jelentős gyorsulásra nem érdemes számítani, az éves átlagos növekedési ütem 5 százalék körül alakulhat.


Jelezte, hogy a harmadik negyedéves GDP-adat első becslését jövő kedden teszi közzé a KSH, akkor látható majd hogyan teljesített a magyar gazdaság. A havi gyakoriságú adatok, mint például a külkereskedelmi folyamatok, az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom, a bank várakozásaival összhangban alakult a július-szeptemberi időszakban. Becslésük szerint 3,7 százalékkal növekedhetett a GDP a harmadik negyedévben, a 2017-es év egészében várhatóan 3,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, jövőre pedig 3,4 százalékos lehet a növekedési tempó.

Az Erste Bank várakozása szerint az infláció az idén 2,4 százalék lehet, jövőre pedig 3 százalék felett alakulhat, elérheti a 3,4 százalékot. A monetáris politika lazító megközelítése jövőre is fennmaradhat amiatt, hogy az Európai Központi Bank stimulus programjának köszönhetően támogató maradhat a nemzetközi tőkepiaci környezet.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy visszatért az emelkedő trendbe a magyar ipar, és az idén 5 százalékos növekedés várható. Hozzátette: az ipar jövőbeni teljesítményét meghatározza a nemzetközi, azaz a globális és európai konjunktúra, ami ha fennmarad, akkor jövőre is 5 százalék körüli többletet érhet el az ágazat. Ráadásul 2018-ban és 2019-ben belépnek új autóipari kapacitások, amelyek újabb lökést adhatnak a termelésnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.