2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Belföld

Az identitás megtartását segítő pályázatokat hirdet a kormány

Több, az identitás erősítését szolgáló pályázatot hirdet a nyugat-európai, az észak- és dél-amerikai, az ausztráliai és az új-zélandi magyar diaszpóra számára a kormány – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Szilágyi Péter annak apropóján beszélt erről, hogy szerdán volt a magyar szórvány napja. Elmondta: 500 ezer és 2 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak január 15-ig az úgynevezett hétvégi iskolák. Ilyenből a kormány felmérése szerint 213 működik világszerte. és céljuk a magyar nyelv és kultúra megtartása.


Ugyanakkor a jövő évben 300 millió forint áll rendelkezésre a tengerentúli diaszpóra szervezeteinek támogatására. Ezek 500 ezer és 3 millió forint közötti összegre pályázhatnak – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a jövő évben 14 tematikus, például a húsvéthoz vagy Szent István napjához köthető tábort szerveznek Magyarországon a tengeren túl diaszpórában élő, magyar gyökerű fiatalok számára.

A 10-12 napos táborokba összesen ezer fiatalt várnak, akik hazai programok mellett a szomszédos országok magyarságának kultúrájával is ismerkedhetnek – közölte Szilágyi Péter.

Kapcsolódó Cikkek