2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Békéscsaba

Az idősek biztonsága az egyik legfontosabb

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az Idősek Világnapja alkalmából számos településen szervezett olyan fórumokat, tájékoztatókat, amelyeken az idősebb generáció tagjait leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről számoltak be az érdeklődőknek.

A programsorozat keretében idősek klubjaiba, idősotthonokba látogattak el, vagy éppen művelődési házban tartottak előadást, ahol bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A bűnmegelőzési előadók fő célja az volt, hogy növeljék az idősek önvédekezési képességeit. A trükkös lopások, csalások kapcsán felhívták például a figyelmet arra, hogy az idegeneket semmiképpen ne engedjék be a házba, lakásba. Ha a szokásos árnál jóval olcsóbban kínálnak bármit házaló árusok, inkább ne éljenek a lehetőséggel, pénzt ne adjanak oda azonnal. Mindenképpen mérlegeljék, hogy az adott dologra egyáltalán szükségük van-e. Amennyiben igen, kérjék családtagjaik, szomszédok segítségét a döntéshez. Idegenek előtt ne vegyék elő az összes megtakarított pénzüket! Elszaporodtak a telefonos csalások is, amikor ismeretlenek valamilyen nyereményt ígérnek, cserébe pedig azt kérik, hogy menjenek el egy bankautomatához, tegyék be a kártyájukat és gépeljék be a megadott kódot. A kód telefonszám, a csalók így töltik fel az egyenlegüket. Ezért a rendőrség arra kér mindenkit, hogy hasonló hívás esetén ne tegyenek eleget az ismeretlen telefonáló kérésének, és jelentsék az esetet.


A rendőrök bemutatták emellett a „BikeSafe” programot is, amely egy kerékpár-regisztrációs rendszer. Lopás esetén segíti a kerékpár megtalálását. Arra kérték az időseket, hogy sehol, még rövid időre se hagyják úgy őrizetlenül a kerékpárjukat, hogy nem zárják le.

A bűnmegelőzési szakemberek megmutatták az időseknek a szolgálati igazolványukat és részletesen beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni, azonosítani a rendőröket. Kérték, hogy bármilyen, a biztonságukat érintő kérdéssel, illetve bűncselekmény esetén forduljanak bizalommal a rendőrséghez, hívják a 112-es segélyhívót.


Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.