EUR: 344,73 Ft
CHF: 319,04 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

Az Iszlám Állam 50 millió eurós drogszállítmányát fülelték le az olasz hatóságok

Az olasz hatóságok lefoglalták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy 50 millió euró (15,5 milliárd forint) értékű drogszállítmányát, amelyet a dzsihadisták szervezetük finanszírozására és harcosaik állóképességének növelésére szántak – közölte pénteken az olasz vámhatóság.

A kábítószer-szállítmányra a dél-olaszországi Gioia Tauro kikötővárosban csaptak le. A hatóságok 24 millió darab tramadol tablettát találtak. Egy tabletta ára nagyjából 600 forintnak felel meg.


A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, amely, nem úgy mint például a morfium vagy heroin, nem “bénítja meg” az embert. Alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását – dózistól függően – több órán keresztül fejti ki. A fájdalomcsillapítónak azonban számos mellékhatása lehet, például lelassult légzés, lelassult pulzus, emésztési problémák, hányinger és szédülés.

A kábítószereket Indiából küldték Líbiába – közölték az olasz hatóságok, hozzátéve, hogy egy hasonló szállítmányt hat hónapja foglaltak le az északnyugat-olaszországi Genovában.


Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a drogot élénkítőszerként, illetve arra, hogy növeljék fizikai állóképességüket. A tramandol tablettákat “harcosok drogjának” is nevezik – tudatták illetékesek.

A rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az Egyesült Államok drogellenes hivatalának (DEA) segítségével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek