2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Az oktatásnak a munkaerőpiac igényeinek megfelelően kell megújulnia

Az oktatásnak, ezen belül a szakképzésnek és a felnőtt oktatásnak a munkaerőpiac igényeinek megfelelően kell megújulnia, hogy az oktatási rendszer ki tudja alakítani a vállalatok által elvárt kompetenciákat – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten az Európai Szakképzési Hét záró rendezvényén.

A helyettes államtitkár szerint át kell alakítani az oktatás módszertanát, mert kérdéses, hogy a jelenleg leginkább elterjedt frontális oktatás képes-e a munkaadók által meghatározott új típusú kompetenciák – kreativitást, együtt gondolkodás, csapat munka, kommunikációs készség, döntési képesség – kifejlesztésére.


A pedagógusoknak lehetőséget kell adni, hogy az új elvárásokat alapkészség szintjén tudják kialakítani a diákoknál. Ezen felül további feladatként jelölte meg, hogy vonzóbbá kell tenni a szakgimnáziumi rendszert, hogy ez legyen a mérnökképzés előszobája, hiszen a minőségi szakképzés itt valósul meg – közölte.

Pölöskei Gáborné kiemelte: erre azért van szükség, mert Magyarországon az idei tanévben a tanulók 40 százaléka választotta a gimnáziumot, 34 százalékuk pedig a szakgimnáziumot. Példaként említette, hogy Ausztriában a gimnáziumot választók aránya csupán 23 százalék.


A helyettes államtitkár szerint azért kell vonzóbbá tenni a szakgimnáziumokat, mert a gimnáziumi tanagyag önmagában kevés ahhoz, hogy valaki megállja a helyét a munkaerőpiacon.

Az NGM által benyújtott, a szakképzés átalakítását célzó törvényjavaslat elemei közül ismertette a kötelező vállalati gyakorlat előírását, a duális képzés erősítését és a rugalmasabb felnőttoktatás kialakítását, valamint az ágazati készség tanácsok felállítását.

Pölöskei Gáborné elmondta, hogy kötelező vállalati gyakorlatot akarnak előírni a szakmai gyakorlatot oktató tanároknak, mert az iskolai tudás nem szakadhat el a valódi vállalati gyakorlattól.

A duális tanulóképzésnél pedig arról számolt be, hogy jobban be akarják vonni a képzésbe a kis- és közepes vállalkozásokat, egyebek mellett Ágazati Képzőközpontok kialakításával.

A helyettes államtitkár arra is rámutatott, hogy a gazdaság által elvárt dinamikus változások az iskolától – amely az alap és a szakmai kompetenciák megtanítására helyezi a hangsúlyt – nem várhatóak el. A gazdaság igényeinek gyors változásánál a felnőtt oktatás lép előtérbe – fogalmazott.

Pölöskei Gáborné közölte: az ágazati készség tanácsok a vállalati igények közvetlenebb megjelenésére adnak lehetőséget, ugyanis ezek a tanácsok befolyásolni tudják majd az oktatási tartalmak fejlesztését, így a gazdasági szempontok még inkább érvényesülnek a képzésben.

Ezeken felül az oktatásnak a digitális készségek kialakítását is támogatnia kell, hiszen az Ipar 4.0 hatására új munkaformák jelennek majd meg – ismertette Pölöskei Gáborné.

Kiemelte: Magyarországon a 15 évnél idősebbek körében több mint 3 millió ember nem rendelkezik digitális alapkompetenciákkal, őket a digitális leszakadás fenyegeti.

A felnőtt és a fiatal korú lakosságnál a digitális kompetenciák fejlesztéséhez hozzájáruló az NGM által kezdeményezett programoknál beszámolt a Digitális jólét programról és a Digitális oktatási stratégiáról.

Pölöskei Gáborné hangsúlyozta: a szakképzésben a kormány és a szakképző intézmények is a digitális tartalmak fejlesztésére, a digitális oktatás és tanulási környezet kialakítására törekszenek.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta: a korszerű digitális ismeretek, a robotika minél szélesebb körű terjesztése és az informatikus képzés erősítése Magyarország versenyképességének növelésének a kulcsa.

Pölöskei Gáborné elmondta: az Európai Szakképzési Héten idén több mint 270 magyarországi rendezvény volt.

Az NGM korábbi közlése szerint az Európai Szakképzési Hét elnevezésű rendezvényt az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezett helyi, regionális és nemzeti rendezvényekkel vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító szakoktatást és szakképzést. A résztvevők Európa számos pontján egyszerre, egy időben ismerkedhetnek meg a különböző szakmákkal és szakképzési lehetőségekkel, a szakképzés innovatív oktatási gyakorlataival, valamint a duális képzés sajátosságaival.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek