EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Az ország legnagyobb famatuzselemei között élünk!

Bár sokan elmennek mellettük vagy csak annyit látnak, hogy hatalmas a törzsük, de ezek a baranyai famatuzsálemek az ország legnagyobb, pontosabban a legvastagabb törzsű fái között vannak. Még Pécs belvárosában is él egy, de Kertvárosban és a Mecseken is felfedeztek egyet, amelyet gyorsan az országos listára is tettek.

Több mint négyszáz, köztük akár félezer éves fák is lehetnek Baranya megyében, amelyek közül párat már fel is jegyeztek. Az egyik ilyen hatalmas törzsű fa Drávakeresztúron található. A fekete nyárfa törzse 11 méter körméretű. Ez sokáig rekordnak számított Magyarországon, pár éve azonban a gemenci ártéren találtak egy hasonló gigászt.


Belsejében egy ember is elfér (Fotó: Pósfai György)

Nem kell messzire mennünk!

A pécsieknek viszont nem kell messzire menniük, ha gyönyörködni szeretnének a famatuzsálemekben. A Király utca mellett, a Melinda parkban és a Zengő lábánál is található olyan fa, ami bekerült az ország legnagyobbjai közé.

A belvárosban található bálványfa több mint négy méter törzskörméretű

Ezt a fát 2015-ben vették fel az országos listára. Jól látszik, hogy körülötte épületek találhatók, mégis él és virul.


A belvárosi óriás (Fotó: Pósfai György)

A kertvárosi nyár több mint hat méter törzskörméretű

A zárt helyen lévő famatuzsálem a város legnagyobbjai között van, 611 centiméteres törzsével igazán hatalmasnak számít. A mai napig hozza új hajtásait. Ez is több száz éves lehet.

Kertvárosban a Melinda parkban található ez a különlegesség (Fotó: Pósfai György)

A Mecseken található bükk hat méter törzskörméretű

A Püspökszentlászlónál 2011-ben beazonosított és megmért bükk az egyik legnagyobb a Mecseken.

Világviszonylatban is egyedülállóak ezek a fák

Baranya megye különlegesen gazdag élőhelyet biztosít ezeknek a hatalmas fáknak. A Dráva mente és az ártér jó táptalajt biztosít a fekete nyárnak, ami olyan gyorsan nő, hogy világviszonylatban is kimagaslik. De az egykoron legelőnek használt területek is sok érdekességet rejtenek, hiszen a gazdák a jószágok miatt elszórtan meghagytak egy-egy fát, amelyek mostanra hatalmasra nőttek.

Folyamatosan bővül a lista, bárki küldhet

Pósfai György, aki a kétezres évek óta gyűjti az ország legnagyobb fáit, mostanra csaknem száz dendrománnal, azaz fákat szerető gyűjtővel vette körbe magát. Baranya megyében is vannak szép számmal, akik figyelik, mérik és persze el is küldik a biológusnak az adatokat a honlapra.

Így néz ki eddig a pécsi lista (Fotó: www.dendromania.hu)

Helyi és országos védettség is védheti ezeket a fákat

A famatuzsálemeket meg lehet védeni a kivágástól, bár ehhez az kell, hogy a gazdája vagy akár a környéken élő lakosok a jegyzőnek benyújtsák a védettségi kérelmet. Ha a szakemberek is alátámasztják, hogy az adott fa ritkaságszámba megy, még az utókor is jó sokáig gyönyörködhet bennük.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.