2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Veszprém

Bakony Expo negyedszer

Negyedik alkalommal rendezték meg a Bakony Expót a Veszprém Arénában a hétvégén. A térség termelőinek seregszemléjére minden eddiginél több kiállító jelentkezett, számuk a százötvenet is meghaladta.

– Az expó azonban nemcsak találkozási lehetőséget biztosított a helyi termékek fogyasztói és előállítói számára, hanem kulturális programjaival a résztvevők szórakozását is biztosította – hívta fel a figyelmet Ovádi Péter önkormányzati képviselő a háromnapos rendezvény pénteki megnyitóján.


A Bakony Expo termelői vásárból kulturális-turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát (fotó: Domján Attila)

A környékre jellemző ízvilágot, értékes recepteket, konyhai praktikákat és kulináris finomságokat is kipróbálhattuk a helyszínen. A rendezvény céljai közt szerepelt a Bakony-vidék kulturális örökségének ápolása és továbbadása. A programok minden korosztályt megszólítottak.

– A Bakony Expót három évvel ezelőtt kettős igény hívta életre: fontos, hogy a városban lakók tudják, hogy egy termék honnan származik, a termelők pedig meg akarják találni a vevőjüket. A városnak és a vidéknek tehát együtt kell működnie, s ennek az együttműködésnek a sikere látszik a rendezvényen – fogalmazott korábban Porga Gyula polgármester. Hozzátette: az expó turisztikai attrakcióvá vált, a szállások erre az időszakra betelnek, sok látogató érkezik a környékbeli megyékből, városokból, de külföldről is nagy az érdeklődés.


Közvetlenül találkoztak termelők és fogyasztók (fotó: Domján Attila)

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztújításáról számolt be, amelyen minden eddiginél nagyobb létszámban képviseltették magukat a kamarai tagok, és ahol ismét bizalmat szavaztak a kamara eddigi vezetésének. Jakab elmondta azt is, hogy az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság pályázattal támogatja a helyi termelői piacok népszerűsítését.

A Bakony Expo színvonalát méltatta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is, aki szerint rangot jelent részt venni a rendezvényen. Rámutatott, hogy mint minden évben, ezúttal is kiemelt szerepet kapott egy a térségre jellemző élelmiszer, ezúttal a burgonya.

Nardai Anita díjat vesz át Porga Gyula polgármestertől (fotó: Domján Attila)

A megnyitón díjakat is átvehettek a legjobbnak ítélt kiállítók. Élelmiszer kategóriában Nardai Anita (Falatnyi Pékség), ital kategóriában Polgár Károly (Polgár Kertészet), kézműves kategóriában Csizmadia Anita (Anika szappan), innováció kategóriában pedig Nagy Anett (Nanett) kapott elismerést, a közönségdíjat a Verga Zrt.-nek szavazták meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.