EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Balog: Jövőre tízmilliárd forint fölé emelkedik a nemzetiségek támogatása

Jövőre több mint tízmilliárd forintra emelkedik a magyarországi nemzetiségek támogatásának összege – közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága keddi ülésén.

Éves meghallgatásán Balog Zoltán elmondta, hogy a nemzetiségek költségvetési támogatása 2010-ben több mint hárommilliárd forint volt, ez az összeg 2018-ban tízmilliárd fölé emelkedik.


Nemzetiségi köznevelési intézményből 12 volt 2010-ben, ma már 82 ilyen intézmény van Magyarországon. A nemzetiségi óvodában, általános iskolában és középiskolában képzésben részt vevők száma 3 ezerről 14 ezerre nőtt. Magyarországon 973 olyan intézmény van, amely nemzetiségi oktatással is foglalkozik, így 115 ezer azoknak a száma, akik nemzetiségi oktatásban részesülnek – közölte.

Balog Zoltán történelmi jelentőségűnek nevezte a nemzetiségi szószólók intézményének létrejöttét, azaz a nemzetiségek parlamenti képviseletének 2014-es megvalósulását.

Kijelentette azt is, hogy a nemzetiségek bizottsága “kiválóan élt” lobbierejével, már csak a költségvetési keretek növekedését tekintve is. Ennek a legfontosabb feltétele az volt, hogy a nemzetiségi szószólók egységesen léptek fel az Országgyűlésben, ez komoly érték – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán szólt a szószólók “pozitív szerepéről” is a szomszédos országokkal való kapcsolatokban.

A bizottsági tagok egyes kérdések felvetése mellett köszönetet mondtak a kormánynak, és a Balog Zoltán vezette tárcának az együttműködésért, az egyenlő partneri kapcsolatokért, a segítségekért és a támogatásokért.

Balog Zoltán kérdésekre válaszolva közölte: a kormány támogatja a nemzetiségi törvény módosítását, és bízik benne, hogy az Országgyűlés is támogatni fogja azt. Továbbá a jövő évben a szószólók kérésének megfelelően anyagilag támogatná a nemzetiségi színházi találkozó megrendezését.

Kapcsolódó Cikkek