EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

Balog: Minőségi emberi erőforrás nélkül nem működhet egy nagy rendszer sem

Minőségi emberi erőforrás nélkül nem működhetnek a nagy rendszerek, és minőségi munkát csak minőségi emberek tudnak végezni – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten, a Batthyány-Strattmann László-díj átadása alkalmából mondott beszédében.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, lélek nélkül nincs együttérzés, nincs gondoskodás, nincs törődés, valódi gyógyulás és gyógyítás sem.


A miniszter azt mondta, Magyarország nem gazdag természeti kincsekben, azonban emberi erőforrásban erős, és szerencsések vagyunk, hogy mindig voltak és vannak olyan kivételes emberek, akik a nehézségek ellenére bizonyítanak, és szakterületükön kiemelkedőt alkotnak.

Balog Zoltán közölte, 2010-ben egy “romos” egészségügyet örökölt a kormány, és innen kellett az építkezést elkezdeni. Ez igaz a gazdasági, a szegénységi mutatókra, vagy a munkaerőhiányra is – tette hozzá.


Egy országban nem a pénzbeni veszteség a legnagyobb, hanem a bizalom elvesztése – folytatta -, hangsúlyozva, ezt a bizalmat erősíteni kell a magyar egészségügyön belül.

Kiemelte: jobban működik ma a magyar egészségügy, mint 2010 előtt, és hogy nem lett még nagyobb baj, az a most kitüntetettek munkáján is múlt, múlik.

Balog Zoltán elmondta, hogy a tavalyi bérmegállapodás eredményeként idén november 1-jével ismét emelkedtek az egészségügyi bérek, 98 ezer munkavállaló vihet haza több fizetést.

Hozzátette: a béremelés a jövő évben is folytatódik, 2018-ban további 8 százalékos lesz a béremelkedés, valamint 2019-ben is várható egy újabb 8 százalékos béremelés.

A miniszter említést tett az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló kórházfejlesztésekről is, amelyekre idén 40 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy a kórházak értéke nem azok falaiban, hanem az ott dolgozó emberekben van. Úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a valaha volt legnagyobb bérfejlesztés indult el az ágazatban, de a gyógyítást, az elhivatott szakmai munkát nem lehet pénzben kifejezni.

Idén a Semmelweis Ignác-díjat Konc János, a Szent János Kórház centrumvezető főorvosa vehette át. Batthyány-Strattmann László-díjban tizenketten, Pro Sanitate díjban nyolcan részesültek. Miniszteri elismerő oklevelet tizennégyen kaptak, illetve két kollektíva vehette azt át.

Kapcsolódó Cikkek