EUR: 319,36 Ft
CHF: 282,05 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Miskolc

Beatles-esttel kényeztet az Anima Group

Ha valaki nyitott szemmel vizslatja a város kulturális életét, már biztosan találkozott az Anima Vonósnégyes/Anima Group nevével. Hozzájuk köthetők az Erzsébet Fürdőben megtartott Kupolakoncertek is, legközelebb november 15-én lesz egy Beatles-est. Soós Gábor zenekarvezetőt először a csapat indulásáról kérdeztük.

– Létezik a vonósnégyes és működik a Group is, két koncepcióval. 2000-ben indult a vonósnégyes, az Anima Group pedig egy éve vette fel ezt a nevet, de másfél-két éve már koncertezünk egy ütőssel kiegészülve. A klasszikus zenék tolmácsolására a vonósnégyes hivatott, a Group verzióval a filmzenék és a könnyűzene világában kirándulunk. Mindannyian klasszikus zenét játszottunk egész életünkben, de egy idő után rá kellett jönnünk, hogy túl sok a konvenció, ami a klasszikus zene körül kialakult. Azt éreztem, hogy megszűnik a kapcsolat a zenész és a közönség között. Ebből kiindulva döntöttünk úgy, hogy megcsináljuk a fából vaskarikát, így indult el az, hogy klasszikus hangszereken olyan zenéket játsszunk, ami közelebb áll a mai közízléshez – árulta el a zenekar vezetője.


Nagyon élvezte a közönség a Kupolakoncertet – fotó: Lokál

A legelső Group-koncertre megpróbáltak mindenki számára közérthető programot összeállítani, voltak filmzenék és tangók is. Amikor látták, hogy ez működik, egyre inkább elmerültek a könnyűzenében, illetve a rockzenében is.

– A legsikeresebb programjaink a Queen-est és a Szóljon a rock! válogatás, amibe Led Zeppelin, Scorpions, Bon Jovi, Black Sabbath is belefért. Magyarok közül is sokat átdolgoztunk, miskolciak vagyunk, így az Edda kihagyhatatlan, de KFT, Magna Cum Laude, Honeybeast is szerepelt már a programban. Egyébként a modern, mai dolgokat is bátran átformáljuk, így volt a műsoron Avicii és David Guetta is! – mondta Soós Gábor.


Városi rendezvényeken is fellép a formáció – fotó: Lokál

A zenekarban Soós Tibor dobol, ő a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagja, Kun Alexandra a csellista, ő a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában játszik, Krajnik Ágoston brácsázik, Vitányi Csaba hegedül, ők mindketten a Miskolci Szimfonikusok tagjai. Gábor szintén hegedűn játszik – illetve egyéb húros hangszereken is –, valamint az egyetemen tanít hegedűt.

– Ez a sorozat megy Miskolcon, itt nem csak zenélés van, hanem stand up, átvezetések humorral. Van, amikor jelmezt is húzunk! Exkluzív a helyszín, és az a fajta kapcsolat, ami itt megvan a közönségünkkel, az nagyon különleges. Interakció van a zenészek és a közönség között, sok a visszajelzés, visszaszólás, és erre biztatjuk is a nézőket! Itt 110 ember fér el egyszerre, van, amikor dupla estet kell tartanunk, mint most is – emelte ki a Kupolakoncertekkel kapcsolatban a zenekarvezető.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.