EUR: 321,27 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Belföld

Békés Márton: A kommunizmus nem más, mint „világcsalás”

A Figyelőnek nyilatkozó Békés Márton szerint még mindig velünk él bizonyos formában a bolsevizmus.

Sok időbe telik még, hogy leszámoljunk leszámoljunk a bolsevizmus eszméjével – véli a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója.


Újabb kiállításra készül a Terror Háza Múzeum, ezúttal a száz éves bolsevizmus témájában nyitnak kiállítást. Békés Márton a Figyelőnek adott exkluzív interjújában azt mondta, a kommunizmus nem más, mint „világcsalás”. Ahogy fogalmazott: „a kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy ’de hát végül is jót akartak’. Pedig nem, nem akartak jót. Eleve rosszat akartak és azt is gonosz eszközökkel hajtották végre.” A Terror Háza Múzeum missziója pedig az, hogy a tetteseket és a kommunizmus áldozatait is név szerint megismertesse a világgal. A történész szerint a kommunizmus ma is velünk él, csak más formában. A Figyelőnek azt mondta, „a kommunizmus eszméje szublimálódott, hamis ígérete olyan absztrakt elvárássá vált, amit nehéz nyomon követni a mai globális kultúrában”. Békés Márton hozzátette, a mai globális média működési elve nem sokban különbözik a kommunista pártelittől, csak „manapság leginkább azt igyekeznek a fejünkbe verni, hogy mindenki elnyomott, mindenki áldozat” – olvasható a Figyelő cikkében, amiből az is kiderül, mit is jelent pontosan a történész szerint a metoo kommunizmus és hogy 2017-ben ki lázad a kommunizmus ellen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Figyelő: Szijjártó Péter lett az év embere

  Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert választotta a Figyelő a 2018-as Év emberének. A lap szerint a díjat azzal érdemelte ki a külügyminiszter, hogy ellentmondást nem tűrő kiállásának köszönhetően jelentősen nőtt Magyarország külpolitikai mozgástere.

 • Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Hadházy zokniján röhög a fél ország

  Rekordsebességgel terjednek az interneten azok a fotók és rövid videók, amelyek megörökítették, hogyan szállta meg rendszeresé váló “tettestársával”, Szél Bernadettel az MTVA székházát ismét, de ezúttal közkinccsé tett lyukas zoknijában az ellenzéki performanszok állandó főszereplője, Hadházy Ákos független képviselő.

 • Munkamorál

  Munkamorál

  Nem szaladnék bele ebbe a túlóratörvény pofonba (ajtóba), de azért halkan megjegyzem: nem igazán értem, hogy mi itt a probléma.