EUR: 317,86 Ft
CHF: 280,77 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Békéscsaba

Békéscsabán ünnepelték Felkai Esztert

Boldog születésnapot! címmel egy felvonással megtoldotta a Békéscsabai Jókai Színház társulata a Macskajáték november 20-ai díszelőadását, hogy a közönséggel együtt itthon köszönthesse a 75 éves Felkai Esztert.

Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója köszöntőjében azzal viccelődött, hogy másnap elmennek együtt az okmányirodába, és korrigáltatják a születési dátumot 1952-re. Tényleg úgy robban be, száguldozik föl-le, viharzik át ezerszer és ezerrel a színpadon Orbánnéként, mint valami feldobott szerelmes kamaszlány.


1942. november 20-án született Budapesten. Művészi pályáját táncosnőként kezdte 15 évesen. A Madách Színház után 1962-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz, majd Debrecenbe szerződött. 1965-ben a győri Kisfaludy Színházban játszott, 1966 óta a Békés Megyei Jókai Színház tagja. A színészlexikon szerint „a szubrett szerepkörből kinőve érdesebb női karakterszerepeket alakított”. 1977-től koreográfiákat is készített. A Jászai Mari-díjat 1986-ban kapta meg, 2016 szeptembere óta a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja. 2008-as visszavonulása óta a fővárosban él. Felkai Eszter 1981-ben már játszotta a Boldog születésnapot!, akkor még Marc Camoletti bohózatát, Jacquelin szerepét, Gálfy Lászlóval. Az Éjjeli menedékhely emlékezetes 1982-es előadásában Nasztya, az Altona foglyaiban (1983) Johanna. 1986-ban Az esőcsinálóban lizzie, a fogadósné, Mirandolina és az Úri muri Rhédey Esztere. A régi nyár Mártája 1989-ben, a Hamletben Gertrud királyné 1990-ben, ugyanebben az évben a Kakukkfészek főnővére. A vágy villamosában Blanche 1992-ben, Arbuzov lírai játékában (1995), a Kései találkozásban Gálfyval játszik, az Arzén és levendulában Abby, a vénlány 2001-ben. 2005-ben a Razziában, az Egy lócsiszár virágvasárnapjában, a Ványa bácsi és a Nine bemutatójában láttuk. A hölgy fecseg és nyomoz című előadás jutalomjátékával, a telefonközpontos Alice Postic figurájával búcsúzott el 42 évad után a Jókai Színháztól 2008 januárjában.

Igazgatói, Seregi Zoltán, Fekete Péter és Konter László elismerő szavakkal, kézcsókkal, öleléssel köszöntötték. Kun Zsuzsa rendező egy régi portréfilm részleteivel lepte meg, amelyben férje, Gálfy László is énekelt. Jancsik Ferenc a pályatársak nevében köszöntötte, mint mondta, negyven évadban 22 darabban játszottak együtt, 10 előadást Eszter koreografált, és sikerült kollégáját rávenni a mozgásra, így lett viszonylag jó táncos komikus. A tanítványok is elhozták virágaikat, megszólalt a szintén Jászai-díjas Bartus Gyula is. Megtalálta több szerep a világirodalom legszebbjeiből, és a siker alighanem hasznos erőforrásként táplálta. A családja és a teátrum által alapított Gálfy-gyűrű díj a szívügye, a távolság nem akadály, minden előadást eljön megnézni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.