EUR: 348,14 Ft
CHF: 326,45 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Külföld

Bírálták az USA budapesti ügyvivőjét

Levélben bírálta több amerikai republikánus képviselő David Kostelancik budapesti nagykövetet, amiért a diplomata kritizálta a magyar kormány sajtópolitikáját – írta az Origo. Mint ismert: a magyar külügy is kijelentette, hogy az amerikai ügyvivő szavait kéretlen beavatkozásként értékeli.

Levelet írt az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának Dennis Ross floridai, Andy Harris marylandi és Mike Coffman coloradói republikánus kongresszusi képviselő, amelyben felszólították Rex Tillerson külügyminisztert, hogy álljon ki a szövetséges Magyarország kormánya mellett.


A képviselők Rex Tillerson külügyminiszternek címezték levelüket (MTI/EPApool/Virginia Mayo)

A képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy David Kostelancik, a budapesti nagykövetség ügyvivője a MÚOSZ székházában október 17-én arról beszélt, hogy a magyar kormány nyomást gyakorol a sajtóra, és a sajtószabadság aggasztó állapotban van – számolt be az Origo.

David Kostelacnik nem ország érdekeit képviselőte – állítják a levélírók Fotó: Twitter

Mint ismert, a magyar külügy is kéretlen beavatkozásnak tekintette Kostelancik kritikáját – erről Magyar Levente államtitkár beszélt másnapi sajtótájékoztatóján.

A három képviselő mostani levele aggasztónak nevezi az ügyvivő kormányellenes támadását, mert „miközben az Egyesült Államokat érő fenyegetések száma… nő, az eltökélt szövetségeseinkkel szembeni politikai indíttatású amerikai kritika csak nyugtalanságot kelt, és aláássa szövetségünket nemcsak Magyarországgal, hanem más baráti nemzetekkel is”.

A képviselők azt is írták, nem gondolják, hogy Kostelancik megjegyzései az Egyesült Államok céljait szolgálnák, ezért felszólítják a külügyminisztériumot, fejezze ki támogatását a magyar kormány szuverenitásával kapcsolatban, hiszen a két ország között régóta egység van a biztonságpolitika, a bevándorlás és a terror elleni harc terén.

Kapcsolódó Cikkek