2018. október 21., vasárnap
Orsolya

Egyéb Székesfehérvár

Biztonságban vagyunk

Kigyulladt vonatból és felborult autóbuszból mentették az utasokat október 26-án a Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon. Nem kell megijedni, hiszen csak gyakorlat volt.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a MÁV Zrt. közös gyakorlatán három megyéből csaknem ötven hivatásos tűzoltó és több mint negyven diák vett részt.


Minden évben egy közös gyakorlatra hívják a vasúti balesetek felszámolásában érintett szervezeteket Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő

A  forgatókönyv szerint egy, a Budapest–Székesfehérvár vonalon közlekedő személyvonat összeütközött egy autóval, amely a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre. A vonat első kocsija kisiklott és nekicsapódott a vasúti átjárónál várakozó autóbusznak, amely felborult. Az autó csomagtartójában veszélyes anyagot szállítottak, az ütközéskor mindkét zsák felhasadt, és a borászati fertőtlenítő por egy része a levegőbe került. A kisiklott vagon kigyulladt – tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.
Az eszméletlen sérülteket, a mentőszolgálattal együttműködve, hordágyakon emelték ki a felborult buszból, a katasztrófavédelem szakemberei védőruhában, mérőműszerrel azonosították a levegőbe került veszélyes anyagot. A kigyulladt vagon oltásán folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, és a vonaton rekedt utasokat is kimentették.
Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte: a gyakorlat kiváló lehetőséget adott, hogy a részt vevő szervezetek még jobban megismerjék és összehangolják munkájukat.

Kapcsolódó Cikkek