EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Sport

Bolgár teniszező lett a világbajnok

Sovány vigasz Roger Federer rajongóinak, hogy kedvencük helyett a Baby Federernek becézett Grigor Dimitrov nyerte a londoni ATP-világbajnokságot. A 26 éves bolgár teniszező 7:5, 4:6, 6:3-ra verte a belga David Goffint.

(MTI/EPA/Neil Hall)

Kezdjük mindjárt a statisztikával: legutóbb 2009-ben volt példa arra, hogy nem a másfél évtizede uralkodó Roger Federer, Rafa Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray kvartettből került ki a győztes, illetve 1998 után most újra olyan teniszező – Dimitrov – nyert, aki első részvétele alkalmával győzött. S persze azt is érdemes kiemelni, hogy az ATP Finals 1970-es első kiírása óta első ízben játszhatott két vb-újonc a döntőben.


Mellesleg Nadal még soha nem szerezte meg ezt a trófeát, és idén is hamar bedobta a törülközőt, miután kikapott a későbbi finalista belgától. A két egyaránt 26 éves „újonc” azonban feledtette a legendák hiányát. Ráadásul Goffin bravúros módon életében először legyőzte Nadalt és Federert, s ezzel ő lett a hatodik teniszező, akinek ez egy versenyen sikerült. Ez a „csekélység” legutóbb Djokovicnak jött össze 2015-ben. Bolgár ellenfele pedig parádés játékkal, veretlenül lett tornagyőztes, és ezzel felkapaszkodott az ATP-ranglista 3. helyére.

Dimitrov győzelmét barátnőjének, a 39 éves énekesnőnek, Nicole Scherzingernek ajánlotta, a 2 millió fontos (kb. 2,25 milliárd forint) győzelmi prémiumot pedig megtartotta magának.

Nehéz dolguk lesz Fucsovics Mártonéknak, hiszen az idei döntőssel, a David Goffin által vezérelt belga csapattal találkoznak február elején a Liege-ben, a Davis Kupa világcsoportjának nyolcaddöntőjében. Igaz, a ranglistán jelenleg 85. magyar játékos képes a csodára is.

Kapcsolódó Cikkek