2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Külföld

Börtönbe megy a dzsihadistákhoz csatlakozni szándékozó holland nő

Két év börtönbüntetésre ítélt hétfőn egy rotterdami kerületi bíróság egy 22 éves holland nőt, aki a vád szerint 2015-ben férjével és gyerekeivel Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

A vádlottat terrorista tevékenységek előkészítésének tervében és népszerűsítésében találta bűnösnek a bíróság, amely ezért két év börtönbüntetésre ítélte őt. A 24 hónapos börtönbüntetésből 13 hónap felfüggesztett börtönbüntetés, három éves próbaidővel. A híradásokban Laura H.-nak nevezett nő korábban egy évet töltött előzetes letartóztatásban, ezért gyakorlatilag nem is megy vissza a börtönbe – közölték a bírók.


Az ANP holland hírügynökség beszámolója szerint a nőt ezenkívül azzal vádolták, hogy a terrorszervezethez tartozik, de ez alól a vádpont alól felmentették a hétfői tárgyaláson.

Laura H., továbbá két gyereke és férje 2015 szeptemberében hagyták el Hollandiát, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. A vádlott ezzel szemben azt állította, hogy erőszakos férje kényszerítette arra, hogy az észak-szíriai Rakkába utazzanak. A nő 2013-ban ismerkedett meg az Ibrahim I. néven említett férfival a világhálón, de már korábban áttért az iszlámra – jelentette a NOS holland közszolgálati televízió. A férfit Szíriában robbanószerkezetek előállításával “bízta meg” a terrorszervezet. Sorsa azóta ismeretlen.


A nőt 2016-ban vették őrizetbe az amszterdami Schiphol repülőtéren, hazatérte után.

A holland hatóságok feltételezése szerint legalább 280 ember, köztük 90 nő hagyta el eddig Hollandiát, hogy csatlakozzon Irakban és Szíriában tevékenykedő dzsihadista csoportokhoz. Közülük azóta mintegy 45-en meghaltak, körülbelül ugyanennyien visszatértek, további 190 emberről pedig azt tartják, hogy még mindig a közel-keleti térségben tartózkodik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek