EUR: 319,40 Ft
CHF: 282,27 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Hódmezővásárhely

Bővül az I. világháborús emlékmű

A tervek szerint 2018. március 14-én avatják fel Hódmezővásárhely kibővített I. világháborús emlékhelyét. A munkálatok megkezdődtek, a járólapokat már elkezdték felszedni a Városháza előtti területen.

Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az I. világháborúba. Ennek következménye, hogy több mint 3000 hősi halottja van a városnak. Nekik állít emléket Magyarország legnagyobb emlékműve, Pásztor János Lovas huszár szobra. A közgyűlés tavaly határozta el, hogy emellett mind a 3000 hősi halott emlékére építenek egy emlékhelyet. A műalkotás elkészítésére 2016-ban pályázatot írt ki a város. A nyertes Szilágyi Balázs szombathelyi építész pályaműve lett.


Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

A Városháza előtt található lovas szobortól a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjába helyezik el a hősi halottak neveit, amelyeket koracél lemezbe lézerrel vágnak bele, és a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei választják el egymástól azokat. Annak érdekében, hogy a nevek éjszaka is láthatók legyenek, alulról, egy medencéből, LED-lámpákkal világítják meg a rozsdamentes lemezeket.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg burkoló lapokat szedik fel. Az emlékmű a tervek szerint 2018. február végére fog elkészülni

Kapcsolódó Cikkek