EUR: 322,35 Ft
CHF: 281,70 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Hódmezővásárhely

Bővül az I. világháborús emlékmű

A tervek szerint 2018. március 14-én avatják fel Hódmezővásárhely kibővített I. világháborús emlékhelyét. A munkálatok megkezdődtek, a járólapokat már elkezdték felszedni a Városháza előtti területen.

Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az I. világháborúba. Ennek következménye, hogy több mint 3000 hősi halottja van a városnak. Nekik állít emléket Magyarország legnagyobb emlékműve, Pásztor János Lovas huszár szobra. A közgyűlés tavaly határozta el, hogy emellett mind a 3000 hősi halott emlékére építenek egy emlékhelyet. A műalkotás elkészítésére 2016-ban pályázatot írt ki a város. A nyertes Szilágyi Balázs szombathelyi építész pályaműve lett.


Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

A Városháza előtt található lovas szobortól a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjába helyezik el a hősi halottak neveit, amelyeket koracél lemezbe lézerrel vágnak bele, és a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei választják el egymástól azokat. Annak érdekében, hogy a nevek éjszaka is láthatók legyenek, alulról, egy medencéből, LED-lámpákkal világítják meg a rozsdamentes lemezeket.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg burkoló lapokat szedik fel. Az emlékmű a tervek szerint 2018. február végére fog elkészülni

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.