2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Hódmezővásárhely

Bővül az I. világháborús emlékmű

A tervek szerint 2018. március 14-én avatják fel Hódmezővásárhely kibővített I. világháborús emlékhelyét. A munkálatok megkezdődtek, a járólapokat már elkezdték felszedni a Városháza előtti területen.

Hódmezővásárhely és térsége lényegesen nagyobb számban adott katonát az I. világháborúba. Ennek következménye, hogy több mint 3000 hősi halottja van a városnak. Nekik állít emléket Magyarország legnagyobb emlékműve, Pásztor János Lovas huszár szobra. A közgyűlés tavaly határozta el, hogy emellett mind a 3000 hősi halott emlékére építenek egy emlékhelyet. A műalkotás elkészítésére 2016-ban pályázatot írt ki a város. A nyertes Szilágyi Balázs szombathelyi építész pályaműve lett.


Az emlékművet padokkal rakják körül, amikre rágravírozzák azoknak a csatatereknek a neveit, ahol vásárhelyi katonák harcoltak.

A Városháza előtt található lovas szobortól a Kossuth tér irányába, a térszerkezet síkjába helyezik el a hősi halottak neveit, amelyeket koracél lemezbe lézerrel vágnak bele, és a Mária Terézia-lovagrend lovagkeresztjei választják el egymástól azokat. Annak érdekében, hogy a nevek éjszaka is láthatók legyenek, alulról, egy medencéből, LED-lámpákkal világítják meg a rozsdamentes lemezeket.

A munkálatok már elkezdődtek, jelenleg burkoló lapokat szedik fel. Az emlékmű a tervek szerint 2018. február végére fog elkészülni

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.