2020. május 25., hétfő
Orbán

Belföld

Budapesten is jelentős a kormánypártok előnye

Vezet a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében a fővárosban, a kormánypártokra 45 százalék szavazna, ha most tartanák a választásokat – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredményét nézve, de a Momentumra is 7 százalék szavazna a fővárosban.

A Nézőpont Intézet 2017. október 17. és november 12. között készített közvélemény-kutatást Budapesten. Mindennek abból a szempontból van jelentősége, hogy itt él a választókorú népesség ötöde, ráadásul az ellenzék is kiemelt csatatérként tekint a fővárosra. A fővárosi felnőtt népesség körében ugyanakkor 32 százalék a kormánypártokkal szimpatizál, ami statisztikai értelemben azonos az országos szinten legutóbb mért 31 százalékkal. A Fidesz-KDNP előnye tehát Budapesten is jelentős. A fővárosban az MSZP-vel 8, a DK-val és az LMP-vel 6-6, míg a Momentummal 4 százalék szimpatizál. E pártok esetében ez az országos eredménynél magasabb támogatottságot jelent (legutóbb az MSZP-vel országosan 5, a DK-val 4, az LMP-vel 3, míg a Momentummal 2 százalék szimpatizált). A Jobbik esetében fordított a helyzet, Vona Gábor pártjával országosan a teljes felnőtt népesség egytizede szimpatizál, Budapesten viszont csak 4 százalék.


A legvalószínűbb listás eredmények alapján (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a kormánypártok 45 százalékon állnak, ami szintén azonos az országosan mért 44 százalékos eredménnyel. A felmérés alapján a második helyért lényegében négyes holtverseny alakult ki az MSZP 13, az LMP 11 és a DK 10 százalékos eredményét nézve, de a Momentumra is 7 százalék szavazna a fővárosban. Az említett pártok ebben az esetben is előnyben vannak országos támogatottságukhoz képest (a legutóbbi kutatás alapján országosan az MSZP a listás szavazok 10, a DK 8, az LMP 7, míg a Momentum a voksok 4 százalékára számíthat). A Jobbik ezen a bázison is rosszabban teljesít, míg országosan a listás szavazok ötödére esélyes, a fővárosban csak 6 százalék szavazna a pártra.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek