2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Ózd

Csatornaberuházás kormányzati támogatásból

Jubilál az Ózdi Víziközmű Társulat: tízéves lett. A szennyvízcsatorna-beruházás ugyanis 2007-ben kezdődött, és épült is egy új szennyvíztisztító telep, ám egyetlen méter csatornával nem bővült a város. A holtpontról való kimozduláshoz most jelentős kormányzati segítség érkezik.

Pályázaton nyert négymilliárd forintot Ózd, amihez jött a lakossági hozzájárulás. Maga a beruházás modern, elemi iszapos és hármas tisztítási fokozattal rendelkező szennyvíztisztító-teleppel kezdődött, amit 2004 decemberétől az ÉRV Zrt. üzemeltet. Az építkezés elszámolása után információnk szerint 2,3 milliárd forint maradt a társulat számláján. Ebből az összegből lehetett volna megkezdeni a csatornahálózat építését, csakhogy a KEHOP-os pályázat határideje különböző okok miatt lejárt, ezért a határidőket át kellett ütemezni. Hirdettek ugyan nyertest, de a vállalkozó a szűkös határidő miatt nem mert belekezdeni a munkálatokba. A lakosságot az indulásnál bevonták a projektbe, amely önerőből, valamint uniós és állami támogatásból tevődött össze. Eleinte 117 ezer forint önerőt kért a társulat, amit a helyi fideszes önkormányzat 2010 után 50 ezer forintra csökkentett. Akik bekapcsolódtak a programba, igénybe vehették a lakás-takarékpénztár (LTP) hitelezését, így nyolc év alatt törlesztették az összeget. A fejlesztésben viszont nem történt előrelépés.


Fotó: Mészáros Barnabás
Nagyberuházás indul a hét völgy városában

Riz Gábor jelezte a problémát a kormányzat felé, ahol támogatást ígértek Ózdnak. A kormány teljesítette a kérést, ami több milliárd forintot jelent a városnak, amely összeg elég lesz a teljes műszaki kivitelezéshez. Az országgyűlési képviselő azonban hangsúlyozta, hogy a víziközmű-társaságnak elszámolást kell készíteni a lakosság felé, és meg kell egyezni a polgárokkal a rákötés összegéről és részleteiről. Ezt erősítette meg levelében Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. „A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgtv.) 37. § (5) bekezdése alapján szükséges eljárni, miszerint az elszámolási eljárás keretében a víziközmű-társulatnak az alapszabályban foglaltak szerint el kell számolnia a működésére fordított összeggel, valamint a tagok vonatkozásában a beszedett érdekeltségi hozzájárulással, figyelembe véve az időközben elnyert önerős támogatást. A KEHOP-2.2.4-15-2016-00005 azonosítószámú projekt fizikai kezdése a közeli hónapokban kezdődik, támogatása pedig 100 százalékos hazai forrásból történik. A projekt lezárása után a befizetett összeggel el kell számolni a lakossággal. Természetesen a befizetett összeg egy része akár a projekt ideje alatt is bármikor visszafizethető” – közölte az államtitkár.

Fotó: Mészáros Barnabás
Csatornaépítéshez kedvezőtlen a város domborzata

A Fidesz–KDNP kormány támogatásának köszönhetően tehát elindulhat Ózd város egyik legfontosabb beruházása, amely mintegy 50 kilométer hosszú szennyvízcsatorna építését jelenti, a városlakók nagy örömére.


Fotó: Lokál
Ötven kilométernyi csatornaépítés kezdődik a városban

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.