EUR: 327,40 Ft
CHF: 300,56 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

Cseh EP-képviselő feküdt a kvóta elé

Tomás Zdechovský cseh néppárti EP-képviselő is kiállt Magyarország mellett kvótaügyben. A politikus segítségével sikerült összegyűjteni aláírásokat annak érdekében, hogy az Európai Parlament egyáltalán szavazzon a felső korlát nélküli betelepítés bevezetéséről.

Csaknem két hete, hogy az Európai Parlament 390 igen szavazattal (köztük 120 olyan képviselő szavazatával, akik a DCLeaks által kiszivárogtatott lista alapján „Soros György megbízható szövetségesei”) elfogadta az európai migránspolitika gerincét jelentő dublini rendszer reformját. E szerint a tagállamok felső kvóta nélkül kötelesek befogadni azokat a migránsokat, akik menekültstátuszért folyamodnak Európában. Ez idáig a migránsokkal szemben indított menekültügyi eljárást annak az országnak kellett lefolytatnia, amelynek területén az adott migráns belépett az Európai Unióba. A módosítás szerint azonban a migráns választhat majd négy olyan ország közül, amelybe a legkevesebb embert fogadták be a migrációs válság kezdete óta. Ezek közt nyilván Magyarország is helyet kaphatna.


Zdechovsky szerint a tagállamok és a Európai Bizottság is harcol majd a javaslat ellen /Fotó: Euractiv.com

– Ez azért rossz, mert ha az első országban megállítanák az embereket és megállapítanák, hogy a menedékjogra egy adott személy nem jogosult, akkor nagyobb eséllyel lehetne irányítani a migrációs folyamatokat és megállítani a migrációt. De ha elküldik őt egy másik országba, akkor egy lehetőséget elszalasztanak, és az irányítás kicsúszik az országok kezéből – nyilatkozta a Pesti Srácoknak az üggyel kapcsolatban Tomás Zdechovský, a Keresztény és Demokrata Unió – Csehszlovák Néppárt EP-képviselője, aki a voksolás előtt 24 óra alatt összegyűjtött 88 képviselői aláírást annak érdekében, hogy az EP egyáltalán szavazzon a kérdésről.

/Fotó: MTI/EPA/Ciro Fusco

– Összegyűjtöttük az aláírásokat és szavaztunk ellene a plenáris ülésen, ezt nem tudják figyelmen kívül hagyni. Ebből jól látszik, hogy van igény az ellenállásra. A továbbiakban hármas párbeszéd várható, az EP, az Európai Bizottság és a tagállamok között. Az Európai Bizottság javaslata az ügyben nem volt annyira rossz, mint az Európai Parlamenté, ezért úgy gondolom, hogy a tagállamok és a Bizottság „harcol” majd a parlamenttel az ügyben – folytatta Zdechovský, aki szerint az erről szóló tárgyalások két-három évig is elhúzódhatnak, mivel most bolgár elnökség jön az Európai Tanácsban, Bulgária pedig nem támogatja a reformot.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek