EUR: 322,08 Ft
CHF: 281,32 Ft
2018. október 16., kedd
Gál

Belföld

Cseresnyés: Sikertörténet a Munkahelyvédelmi Akcióprogram

Egyetlen program sem nyújtott olyan támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a Munkahelyvédelmi Akcióprogram – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A napilap pénteki számában olvasható interjúban az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2013-tól idén augusztusig 571,4 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt adott a munkáltatóknak. Jelenleg mintegy 920 ezer, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű ember foglalkoztatásához járul hozzá a program. “Az akció egyértelműen sikertörténet, hiszen a fiatalok, tartósan állást keresők, kisgyermekes anyukák, ötvenöt év felettiek százezreinek nyújt segítséget” – mondta a lapnak az államtitkár.


Cseresnyés Péter kiemelte, hogy az ország három leghátrányosabb helyzetű megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nógrádban – az elmúlt hét évben a korábbi értékek felénél is kevesebbre sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.

“Míg 2010-ben rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeni, ma már – 741 ezer új munkahely megteremtését követően – kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk” – fogalmazott az interjúban Cseresnyés Péter. Hozzátette: az országban egyes ágazatokat érint a munkaerőhiány, de nem általános jellegű. Az építő- és a feldolgozóiparban továbbra is jelentős a munkaerő-kereslet, de az adminisztratív szolgáltatások, az egészségügy, a vendéglátás és az informatikai szektor munkaerőigénye is számottevő.

Cseresnyés Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a magasabb bérek újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitást is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyomozhatnak a Jobbbik pártpénzei miatt

    Nyomozhatnak a Jobbbik pártpénzei miatt

    Feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen a Jobbikon belüli gyanús pénzmozgások miatt Szabó Balázs, a párt volt szekszárdi tagja. Szabó úgy tudja, az ő régiójában 8-10 millió forint érkezett a Jobbik pártigazgatóján keresztül, amit a tagok fizettek be a pártkasszába – írja keddi számában a Magyar Idők.