EUR: 318,57 Ft
CHF: 284,24 Ft
2019. március 27., szerda
Hajnalka

Belföld

Cseresnyés: Sikertörténet a Munkahelyvédelmi Akcióprogram

Egyetlen program sem nyújtott olyan támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a Munkahelyvédelmi Akcióprogram – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

A napilap pénteki számában olvasható interjúban az államtitkár elmondta, hogy a kormány 2013-tól idén augusztusig 571,4 milliárd forint munkahelyvédelmi kedvezményt adott a munkáltatóknak. Jelenleg mintegy 920 ezer, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű ember foglalkoztatásához járul hozzá a program. “Az akció egyértelműen sikertörténet, hiszen a fiatalok, tartósan állást keresők, kisgyermekes anyukák, ötvenöt év felettiek százezreinek nyújt segítséget” – mondta a lapnak az államtitkár.


Cseresnyés Péter kiemelte, hogy az ország három leghátrányosabb helyzetű megyéjében – Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nógrádban – az elmúlt hét évben a korábbi értékek felénél is kevesebbre sikerült csökkenteni a munkanélküliséget.

“Míg 2010-ben rekord magas munkanélküliséggel kellett megküzdeni, ma már – 741 ezer új munkahely megteremtését követően – kellemesebb problémáról, a munkaerőhiányról kell beszélnünk” – fogalmazott az interjúban Cseresnyés Péter. Hozzátette: az országban egyes ágazatokat érint a munkaerőhiány, de nem általános jellegű. Az építő- és a feldolgozóiparban továbbra is jelentős a munkaerő-kereslet, de az adminisztratív szolgáltatások, az egészségügy, a vendéglátás és az informatikai szektor munkaerőigénye is számottevő.

Cseresnyés Péter az interjúban arról is beszélt, hogy a magasabb bérek újabb ösztönzést adnak az aktivitás további növekedésének, a keresetek emelkedése elősegíti az országon belüli mobilitást is, a bérfelzárkózás pedig tovább segítheti a magyar munkaerő itthon tartását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zsidózókat küld Brüsszelbe a Jobbik

  Zsidózókat küld Brüsszelbe a Jobbik

  Nyilvánosságra hozta az Európai Parlamenti képviselőjelöltjeinek listáját a Jobbik. A díszes társaság náci tagjai állnak az első helyen, akik bővelkednek zsidózó kiszólásokban, botrányokban.

 • Migránskártyán kapott pénzt Hasszán F.

  Migránskártyán kapott pénzt Hasszán F.

  Anonim módon használható “migránskártyát”, rajta 500 eurót vagyis mintegy 150 ezer forintot kapott Görögországban Hasszán F., az a szír férfi, akit terrorizmus gyanújával tartóztatott le vasárnap a magyar bíróság – értesült az M1 hírcsatorna.

 • Európának fontos a keresztény kultúra

  Európának fontos a keresztény kultúra

  A fogyasztás csúcsra járatásában érdekelt globális cégek, a birodalmak építésében érdekelt nemzetközi hálózatok a helyi közösségek szétmorzsolása felé próbálják irányítani a világot – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Századvég Alapítvány „Mit köszönhetünk a keresztény kultúrának?

 • Az ENSZ menedzselni akarja a migrációt

  Az ENSZ menedzselni akarja a migrációt

  Az ENSZ globális migrációs csomagja nem megállítani, hanem menedzselni akarja a migrációt, amit úgy állítanak be, mintha nem lenne semmiféle biztonsági kockázata – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1-en.