EUR: 321,17 Ft
CHF: 284,66 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szolnok

Csökkentsük a hulladékot!

A fegyverneki Orczy Anna Általános Iskolában tartottak környezet- és természetvédelmi délutánt az Európai hulladékcsökkentési héten.

A cél az, hogy minél kevesebb szemét, hulladék keletkezzen, hiszen Magyarországon egy év alatt gellérthegynyi hulladék képződik. Bár ennek jó része újrahasznosítható, hatalmas mennyiség végzi a hulladéklerakókban.


– Éves szinten átlagban 1200 tonna hulladékot szállítunk el a településről, ez körülbelül akkora, mint egy négyemeletes ház – mondta Tatár László polgármester, aki hozzátette: két éve vezették be a településen a szelektív hulladékgyűjtést.

– Bízhatunk abban, ha ezek a gyerekek felnőnek, egy szebb világot fognak maguk után hagyni, mint amit nekünk sikerült – hangsúlyozta Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.


A gyerekek játékosan tanulták meg a szelektív hulladékgyűjtés alapjait.

Az eseményen Busi Lajos, a zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár is részt vett, aki felhívta a figyelmet az újrahasznosítás szerepére és az országos környezetvédelmi programok súlyára.

– Körülbelül két hónapja Fegyvernek is részt vett a Te Szedd! országos akcióban, melyben összesen 175 ezren vettek részt az ország legkisebb és legnagyobb településeiről. Több mint 2500 tonna szemetet sikerült összegyűjteni, ami egyrészt örömre, másrészt bánatra ad okot. Öröm a nagy részvétel miatt, de szomorúak vagyunk azért, mert még mindig sok illegális hulladéklerakó van az országban. Éppen ezért csatlakoztunk az Európai hulladékcsökkentési héthez, melybe iskolák, óvodák, ipari vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek is bekapcsolódtak – mondta a helyettes államtitkár.

Az előadások és a kisfilmek levetítése után a gyerekek totót tölthettek ki, és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések helyes megválaszolásával játszhattak a Twister és a Ki nevet a végén? című társasjáték óriás változatán.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.