2019. október 15., kedd
Teréz

Extra

Dallas vs. Trónok harca – Ki Southfork Daeneryse és Deres Jockeyja?

A Dallas legalább olyan hisztériát okozott a maga korában, mint manapság a Trónok harca. A két történet sokkal jobban hasonlít, mint elsőre gondolnánk. Mindkettő középpontjában a hatalmi harcok, az intrikák és a szerelmek állnak. Az egyetlen különbség, hogy míg a Dallasban gazdag texasi olajmágnások, addig a Trónok harcában Westeros urai harcolnak egymással. A Lokál ennek kapcsán eljátszott a gondolattal: a két legendás sorozat szereplői közül ki, kinek feleltethető meg?

Jockey Ewing – Cercei Lannister


Elsőre talán meglepőnek tűnik, de ha jobban belegondolunk nagyon is kézenfekvő a párhuzam. Mindkét sorozatban ők a központi, főgonosz karakterek, akik az eseményeket leginkább alakítják. Gátlástalanság, cinizmus, hatalomvágy, aljasság, zsarolások, intrikák jellemzik őket. Amit akarnak azt megszerzik és jaj, annak aki az útjukba áll. Az uralkodásért, illetve az üzleti sikerekért bármire készek. A szerelemben is határozottak, több szeretőt (ágyast) is tartanak. Cerceit is Jockeyt is főleg pohárral (Whiskyvel, illetve borral) a kezükben látjuk, amint éppen valami szemétségen törik a fejüket.

Bobby Ewing – Havas Jon


Mindketten a maguk világának jóindulatú, ám nem túl rafinált szépfiúi. Bobbynak és Havas Jonnak is mindig a becsület, vagy a tisztesség a fontosabb, mint a hatalom. Hűségesek, szavatartók, megbízhatók, de talán kissé együgyűek. Hasonlóan gondolkodnak a szerelemről is, egyikük sem “nagy csajozógép”, hűségesek választottjukhoz, pedig sokan szeretnék őket elcsábítani. Folyamatosan vívódnak: a hatalmat, vagy valami egyszerűbb életet válasszanak. A gyengék védelmezői, erős testalkatúak, gyakran szereznek érvényt verekedéssel az igazuknak és könnyen elveszítik a fejüket, ha igazságtalanságot tapasztalnak. Mindketten meghaltak és feltámadtak a történet szerint. A rajongók mindkét esetben szinte követelték, hogy újra láthassák kedvencüket.

Ellie Ewing – Catelyn Stark

Két “tyúkanyó”, akik rajongásig szeretik gyermekeiket és mindent megtesznek a családjukért, illetve a családi békéért. Mindketten hamar megözvegyülnek, így rájuk hárul, hogy összetartsák a családot és megőrizzék annak hatalmát és vagyonát. Vasmarokkal próbálják összefogni, sokszor széteső családjukat. Fontos nekik a családi birtok (Deres, illetve Southfork). Habár rajonganak saját gyermekeikért, és egy szemernyi rosszindulat sincs bennük, mégis ellenállhatatlan gyűlöletet éreznek férjük törvénytelen gyermeke (fattya) iránt. Alighanem Ellie és Catelyn is a pokolba kívánja Rayt Krebbst és Havas Jont. De persze a jóságos karakterükbe egy kép csípős megjegyzésen túl más nem igen fér bele.

Jock Ewing – Tywin Lannister

A Ewing család feje Tywin Lannisterhez hasonlóan olyan ember, aki felemelte családját és azt várja fiaitól, hogy ezt a hatalmat és gazdagságot nemcsak megtartsák, de tovább is növeljék. A Ewingok Jock előtt nem voltak különösebben gazdagok, aztán az olaj mindent megváltoztatott. Ugyan erre a sorozat nem tér ki, de Jockra is biztosan igaz a mondás: “az első milliómról ne kérdezzenek”. Ahhoz, hogy átgázoljon ellenfelein biztosan nem ment a szomszédba egy kis ravaszságért. Ahogy Tywin sem. A Lannisterek ugyan egy ősi nemesi család Westerosban, de Tywin előtt hatalmuk eléggé meggyengült, a család régi dicsőségét ő szerezte vissza. További párhuzam a Ewingok és a Lannisterek között, hogy minkét család egy természeti kincsnek – a kőolaj és az arany – köszönheti gazdagságát.

Pamela Ewing – Daenerys Targaryen

Sorozatuk “jó csajai”, akik nemcsak szépek, de okosak is. Emellett a sorozat szépfiúval (Bobby és Havas Jon) kerültek szerelmi viszonyba. Határozott, erős női karakterek. A történet elején mindkettőnek egy új környezetben kell bizonyítania: Pamelának az Ewingok, Danynek a dothrakiak közt kell bizonyítania, emiatt bizonytalanok. Mindkettőjüket gyanakodva fogadják, de később megszerzik az elismerést. Pamelát ugyanúgy utálja Jockey, ahogy Danyt Cercei, emellett mindketten rossz viszonyt ápolnak testvérükkel. Míg Pamela az Ewing és a Barnes család közti ellentét (és az ital) miatt kerül többnyire konfliktusba Cliff-fel, addig Dany Viserys hatalomvágya, pökhendisége és elmebaja miatt nem jön ki bátyjával. Emellett egyikük sem lehet büszke apjára, az Őrült királyra, illetve Tintás Barnesra. Egyiküknek sem lehet gyermeke (bár később kiderül, hogy Pamelának igen, így talán Dany is reménykedhet még…)

Samantha Ewing – Jamie Lannister

Bevalljuk ezen a párosításon alakult ki a legnagyobb vita, de egyszerűen nem hagyhattuk ki azok után, hogy Jockey párhuzamos szereplője Cercei lett. Egész életükre rányomja a bélyegét előéletük. Jamie a “királyölő”, a kiváló harcos, aki kezd kiöregedni a “szőke herceg” karakteréből, főleg miután levágják a kezét, Samantha pedig az egykori szépségkirálynő ijedten figyeli, ahogy szépsége kezd elmúlni, ezért (és Jockey hűtlensége miatt) az italhoz nyúl. Párjuk nem veszi őket komolyan, inkább csak a külsejük (és a szex) miatt vannak velük. Látják, hogy szerelmük gonosz ennek ellenére eleinte hűségesek, mindent megbocsájtanak nekik, később azonban elfordulnak tőlük. Öntudatra ébrednek és szembefordulnak velük, ezzel párhuzamosan személyiségük is megváltozik.

Lucy Ewing – Sansa Stark A sorozat elején nyafogós tinilányok, akik nem találják a helyüket. A szerelmi csalódások mellett közös bennük a családi identitászavar is, ami leginkább abból adódik, hogy a szüleik nélkül nőnek fel. Lucyt elhagyja apja és anyja, Sansáé pedig meghalnak. Bár mindketten elvileg fontos szereplők az események alakításában nem igazán vesznek részt, inkább csak sodródnak. Sansa később magára talál, Lucy életébe pedig beköszönt a szerelem, így jobbra fordul sorsuk.

Cliff Barnes – Stannis Baratheon

Amíg Cliff Jockey ellen, addig Stannis a Vastrónért folytat elkeseredett harcot. Mindketten szeretnének olyan zseniálisan gonoszak lenni, mint Jockey és Cercei, de hiányzik belőlük az igazi rafinéria, a taktikusság és gyakran a szerencse is, így többnyire vereséget szenvednek. Cliff az alkohol, Stannis vallása rabja. Megszállottan hajszolják céljukat, de kudarcot vallanak és elbuknak.

Kapcsolódó Cikkek