EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Extra

Dámóci pálinka: A fiam meghalt, a férjem kómában, az öcsém megvakult’

A kisfia meghalt, most a miskolci kórházban válságos állapotban, kómában fekvő öccséért, Norbiért és a férjéért, Tamásért imádkozik Setét Anita. Pálinka mérgezte meg őket. Az asszony számára is rejtély, miért ivott alkoholt 14 éves kisfia.

A legnyomorúságosabb sorsú családot érte tragédia a bodrogközi Dámóc falu szegénysorán. Fűrész Tomika pár napja még a közelgő születésnapját tervezgette, most pedig a temetését szervezi édesanyja, Setét Anita. Az asszony egyik testvére elárulta, hogy hitelbe kapták a mérgező pálinkát.


– Tomika csütörtökön szólt, hogy menjünk el pálinkáért a Józsihoz. Egy üveggel hoztunk el tőle, Józsi felírta egy papírra az árát, 1750 forintba került, de Tomikánál nem volt pénz, így hitelbe ideadta – emlékezett a történtekre Setét Géza. – Én is megkóstoltam, de egy kortynál többet nem ittam. Ez volt a szerencsém, különben már nem élnék – mondta. Az anya azt állítja, ő csütörtökön nem volt otthon, amikor a másik öccse megérkezett hozzájuk, majd fiával és férjével együtt pálinkáztak. Szombaton kezdődött a baj, előbb az öccsét és a férjét vitték el a mentők, majd a fia is rosszul lett. 

– Tejet adtam Tomikának, kérdezgettem, hogy van, de nem panaszkodott. Hat óra felé már hiába keltegettem, nem ébredt fel, kómába esett, így vitte el a mentő – mondta a Lokálnak az anya. – Másnap hajnalban jött a telefon, hogy Tomika a kórházban meghalt. Csak az vigasztal, hogy álmában ment el, nem szenvedett. Az öcsém megvakult, az uramat újra kellett éleszteni. Mindketten kómában fekszenek, válságos az állapotuk. Csak találkozzak a Jóskával… Micsoda dolog ez, a családomnak hitelbe árulta a halált! – mondta elkeseredetten az asszony.


A mérgező pálinkából egy idős helyi asszony is vásárolt, az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Szomszédai szerint A. József évek óta árulta a pálinkát, számlát nem adott róla. A rendőrség őt és a pálinkát előállító gazdát őrizetbe vette. Anita most a boncolásra vár, csak utána temetheti el a kisfiát. Mint mondta, közmunkásként dolgozik, semmi pénze nincs, de az önkormányzat vállalta a temetés költségeit.

Keretbe:

Metil-alkohol, a sejtméreg
Hat embert ápolnak a dámóci mérgezések miatt Miskolcon, a megyei kórházban, ketten közülük életveszélyes állapotban vannak. Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hétfőn az MTI-vel közölte: két férfit a toxikológiai osztályon lélegeztetnek, állapotuk életveszélyesnek minősíthető, és a leggondosabb kezelések ellenére sem látszanak a javulás jelei. Négy beteg a nefrológiai osztályon művesekezelést kapott, a rendszeres laborkontroll eredményeitől függ, hogy szükségük lesz-e újabbra – tette hozzá. A főigazgató elmondta: a mérgezőszer feltehetően metil-alkohol, amely a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át. Ezek mindegyike sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő, az idegrendszer sejtjeit támadja meg, működésüket károsítja. Ezért van szükség művesekezelésre, lélegeztetésre, keringéstámogató és májműködést segítő gyógyszerek alkalmazására. Későbbi szövődményként vakság léphet fel – tette hozzá a főigazgató.

A 14 éves Tomikát gyászolja a családja

Tamás életéért még küzdenek az orvosok, kómában van

 

Anita elvesztette a fiát, most a férjéért és az öccséért imádkozik

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztonság az első, irány belföld!

  A biztonság az első, irány belföld!

  A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai vendéglátók, szállásadók, de hamar talpra állhatnak, és már a nyáron utolérhetik magukat – mondta a Lokálnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 • Rózsika néni jó példát mutat

  Rózsika néni jó példát mutat

  A koronavírus mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. Így van ezzel a 72 éves Rózsika néni is, aki példát mutat az időseknek. Betartja a szabályokat, az otthonában is rendszeresen táncol és tornázik.

 • Új munkát kerestek a magyar sztárok

  Új munkát kerestek a magyar sztárok

  A járvány miatt már több, mint két hónapja bezártak a színházak és elhalasztották a koncerteket. Néhány magyar színész és zenész ezért új munkahely után nézett.