2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Extra

Díjat kapott Kubik Anna

Szabó Magda Az ajtó című művében alakított szerepéért nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat Kubik Anna a brassói 28. Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A seregszemlére, amely az eredeti, újszerű dramaturgiájú előadások bemutatására törekszik, a debreceni Csokonai Színház Az ajtó című előadása kapott meghívást, amelyben Kubik Anna a különös házvezetőnő, Emerenc alakját kelti életre. A Szabó Magda regényéből készült színpadi adaptációt november 15-én láthatta a fesztivál közönsége a Sica Alexandrescu Színházban.


A színház társulata azért is érezte különösen megtisztelőnek a meghívást, mert a nemzetközi fesztivál 28 éves történetében eddig nem szerepelt magyarországi előadás – hangzott el a műsorban.

Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész szerepéről elmondta: zárkózott nőről van szó, akivel rettenetes dolgok történtek. Szabó Magda valós története ez, amelyet saját házvezetőnőjéről írt. Az írónőt Varga Klári alakítja, az előadást Naszlady Éva rendezte, dramaturgja Adorján Beáta.


Kubik Anna elmondta: az előadást teltház előtt játszották, nagy sikerrel. A díjátadó gálán nem lehetett jelen, mert Debrecenben Szabó K. István rendezésében próbálják a Macskajátékot, amelynek jövő héten lesz a bemutatója. “Ráckevei Anna lesz Orbánné, én pedig Giza. Ez is újszerű előadás lesz” – mondta, hozzátéve, hogy örül a szerepnek, mert mostanában a kemény nőalakok találták meg, Giza szerepében viszont egy finom női alakot formálhat meg.

A november 10. és 19. között megrendezett Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon tíz vendégjátékot nézhetett meg a közönség. A fellépő román, angol, francia és moldovai társulatok között a zsűri hat díjat osztott ki: a legjobb előadás, rendezés, forgatókönyv, színésznő és színész díjakat, valamint a zsűri különdíját. A legjobb előadásnak járó díjat a chisinaui Mihai Eminescu színház In ochii tai fermecatori (Az elbűvölő szemeidben) című előadása kapta.

Kapcsolódó Cikkek