EUR: 349,15 Ft
CHF: 329,42 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Külföld

Donald Trump megérkezett Japánba

Donald Trump amerikai elnök vasárnapra virradóra megérkezett Japánba, hivatalos ázsiai körútjának első állomására.

A Jokota amerikai légi támaszponton mondott beszédében Japánt az Egyesült Államok megbecsült partnerének és kulcsfontosságú szövetségesének nevezte.


Korábban az Air Force One elnöki repülőgépen, útban Japán felé, az őt kísérő újságírók előtt védelmébe vette az Észak-Koreával szembeni kemény hangvételű bírálatait. Az amerikai elnök az Észak-Korea körül kialakult válságot “nagy problémának” nevezte, amit “meg kell oldani”. Szerinte 25 éve kesztyűs kézzel bántak a phenjani rezsimmel, s anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, hozzáfűzte, kormányzata gyökeresen eltérő megközelítést követ.

Elmondta, hogy az ázsiai vezetőkkel folytatott tanácskozásain kiemelt szerepet fog kapni Phenjan ballisztikus-rakéta és nukleáris programja, ugyanakkor a legtöbb megbeszélés kereskedelmi kérdések körül forog majd.


Donald Trump hozzátette, hogy a várakozásoknak megfelelően találkozik majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is a Manilában tartandó Kelet-Ázsia-csúcstalálkozón. Mint mondta, Putyin segítségét fogja kérni az észak-koreai helyzet rendezéséhez.

Trump vasárnap Abe Sindzo japán kormányfővel közös golfozással kezdi programját, s 11 napos útján Dél-Koreába, Kínába, Vietnamba és a Fülöp-szigetekre is ellátogat.

Több térségbéli elemző felvetette, hogy az amerikai elnök ázsiai körútja újabb provokációt jelentő rakétatesztre sarkallhatja a kommunista állam vezetését. Ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre felelve Trump kijelentette: “Hamarosan meglátjuk”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek