2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szolnok

Egyedülálló tárlat nyílt

Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte a tárgyi, illetve írásos emlékeket az Alcsisziget és a Kertváros történetét bemutató kiállításhoz. 

Rendkívüli az a munka, aminek eredményeként megnyílhatott ez a kiállítás – mondta Szalay Ferenc polgármester, aki méltatta ezt a fajta összefogást, hiszen a kezdeményezés nem csupán értékteremtő, de egyúttal a közösségépítésre is kiváló alkalmat teremtett. Rezák László örömtelinek nevezte, hogy ilyen nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, amelyből az itt élők és természetesen minden érdeklődő végre megismerheti a terület történetét, többek között számos olyan információ birtokába juthat, amely eddig nem volt köztudott.


A kiállítás folyamatában, tematikusan dolgozza fel a térség életét. Ismerteti a név kialakulásának feltételezett hátterét, a területen feltárt régészeti leleteken keresztül bepillanthatunk az Árpád-kori emberek életébe. A Millér–Zagyva–Tisza által határolt Alcsi-pusztán a török uralom megszűnése után a rohamos fejlődés kiváltotta a Tisza szabályozásának igényét. Mind az Alcsi-Holt-Tisza, mind Alcsisziget ismertetése látható a kiállított tablókon. Nem csupán a régi, de a mai Alcsisziget életébe is betekinthetünk. Jelenleg mintegy 23 létesítmény működik itt: a szolgáltatások, az aktív sportolási lehetőségek, a közösségi élet, az emberek összetartozásának legkülönbözőbb formáit ismerheti meg a kiállításra látogató a Bicskás Székely étteremben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.