EUR: 322,60 Ft
CHF: 282,52 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Szolnok

Egyedülálló tárlat nyílt

Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte a tárgyi, illetve írásos emlékeket az Alcsisziget és a Kertváros történetét bemutató kiállításhoz. 

Rendkívüli az a munka, aminek eredményeként megnyílhatott ez a kiállítás – mondta Szalay Ferenc polgármester, aki méltatta ezt a fajta összefogást, hiszen a kezdeményezés nem csupán értékteremtő, de egyúttal a közösségépítésre is kiváló alkalmat teremtett. Rezák László örömtelinek nevezte, hogy ilyen nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, amelyből az itt élők és természetesen minden érdeklődő végre megismerheti a terület történetét, többek között számos olyan információ birtokába juthat, amely eddig nem volt köztudott.


A kiállítás folyamatában, tematikusan dolgozza fel a térség életét. Ismerteti a név kialakulásának feltételezett hátterét, a területen feltárt régészeti leleteken keresztül bepillanthatunk az Árpád-kori emberek életébe. A Millér–Zagyva–Tisza által határolt Alcsi-pusztán a török uralom megszűnése után a rohamos fejlődés kiváltotta a Tisza szabályozásának igényét. Mind az Alcsi-Holt-Tisza, mind Alcsisziget ismertetése látható a kiállított tablókon. Nem csupán a régi, de a mai Alcsisziget életébe is betekinthetünk. Jelenleg mintegy 23 létesítmény működik itt: a szolgáltatások, az aktív sportolási lehetőségek, a közösségi élet, az emberek összetartozásának legkülönbözőbb formáit ismerheti meg a kiállításra látogató a Bicskás Székely étteremben.

Kapcsolódó Cikkek