2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szolnok

Egyedülálló tárlat nyílt

Az elmúlt hónapokban számos helyi lakos gyűjtötte a tárgyi, illetve írásos emlékeket az Alcsisziget és a Kertváros történetét bemutató kiállításhoz. 

Rendkívüli az a munka, aminek eredményeként megnyílhatott ez a kiállítás – mondta Szalay Ferenc polgármester, aki méltatta ezt a fajta összefogást, hiszen a kezdeményezés nem csupán értékteremtő, de egyúttal a közösségépítésre is kiváló alkalmat teremtett. Rezák László örömtelinek nevezte, hogy ilyen nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, amelyből az itt élők és természetesen minden érdeklődő végre megismerheti a terület történetét, többek között számos olyan információ birtokába juthat, amely eddig nem volt köztudott.


A kiállítás folyamatában, tematikusan dolgozza fel a térség életét. Ismerteti a név kialakulásának feltételezett hátterét, a területen feltárt régészeti leleteken keresztül bepillanthatunk az Árpád-kori emberek életébe. A Millér–Zagyva–Tisza által határolt Alcsi-pusztán a török uralom megszűnése után a rohamos fejlődés kiváltotta a Tisza szabályozásának igényét. Mind az Alcsi-Holt-Tisza, mind Alcsisziget ismertetése látható a kiállított tablókon. Nem csupán a régi, de a mai Alcsisziget életébe is betekinthetünk. Jelenleg mintegy 23 létesítmény működik itt: a szolgáltatások, az aktív sportolási lehetőségek, a közösségi élet, az emberek összetartozásának legkülönbözőbb formáit ismerheti meg a kiállításra látogató a Bicskás Székely étteremben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.