EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Szekszárd

Egyelőre nem lesz új kerékpárút

Az elmúlt hónapokban Szekszárd önkormányzata kísérleti jelleggel kerékpárutat alakított ki a város északi részén, a Rákóczi utcán. Az út miatt a forgalom jelentősen változott, a korábbi négy sáv helyett az autósok két sávon haladhattak.

Ez év júniusától üzemelt a próbaképpen kialakított kerékpárút a Rákóczi Ferenc utca és a Dr. Szakály Ferenc utca kereszteződése, valamint a Rákóczi utca és a Tolnai Lajos utca találkozása közötti mintegy egy kilométeres útszakaszon. A kerékpárút szélessége mindkét haladási irányban 1,25 méter, illetve több helyen előzésre alkalmas szakaszokat is kialakítottak a kerékpárok számára. Ezeken a szakaszokon 2 méter széles a kerékpárút, emellett az előzésre szolgáló részeken további fél méter széles védősávot is létrehoztak.


Érvek és ellenérvek

A forgalmi rend változása miatt számos vélemény érkezett az önkormányzathoz mind a kerékpározók, mind az autóvezetők, buszsofőrök részéről. Éppen ezért harmadik alkalommal, október 19-én lakossági fórumot szervezett az önkormányzat, amelyen bárki kérdéseket tehetett fel, továbbá kifejthette véleményét. A megbeszélésen a koncepciót kidolgozó szakemberek, mérnökök is jelen voltak. A fórumon számtalan érv és ellenérv hangzott el, javarészt a biztonságossággal kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Felvetődtek továbbá a nagyobb méretű járművek közlekedésével kapcsolatos problémák is.


Mérnököktől is kérdezhettek a lakossági fórumon. Fotó: Nagy Nándor

Tovább dolgoznak a projekten

Október 25-én rendkívüli sajtótájékoztató keretében Ács Rezső polgármester bejelentette, hogy nem véglegesítik ezen a helyen, ebben a formában az ideiglenesen kialakított kerékpárutat.

– Visszavonom a kerékpárút kialakítását a város északi részét illetően. Azzal egyetért mindenki Szekszárdon, hogy biztosítani kell a város központjából a város északi részének kerékpárral történő elérhetőségét, biztonságos körülmények között. Ez a munkába járást, az iskolába járást és turisztikai célt is szolgálna. Az elmúlt hónapokban három lakossági fórumot tartottunk, ahol a tanulmányt ismertettük és meghallgattuk a szekszárdiak véleményét. Igyekeztünk óvatosak lenni, hogy mielőtt végleges döntést hoznánk ez ügyben, legyen próbaüzem. Ez az elmúlt hónapokban zajlott, megmutatta ennek a nyomvonalvezetésnek az előnyeit, hátrányait. Én azt gondolom, hogy nagyon kulturáltan fogadták a szekszárdiak, de azért voltak konfliktusok a kerékpárosok és autósok között. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy nem építjük meg ebben a formában a kerékpárutat – részletezte Ács Rezső.

A sajtó képviselőit tájékoztatja Ács Rezső polgármester Fotó: Nagy Nándor

A városvezető kifejtette továbbá, hogy keresnek új nyomvonalat, most fogják ezt vizsgálni és továbbra is várják minden szekszárdinak a véleményét, akinek van javaslata az új nyomvonalat illetően.

– Nem fogjuk elengedni a pályázatot, meg fogjuk építeni, de nem ezen a módon. Kértem a műszaki kollégákat, hogy a régi közlekedési rendet mielőbb állítsák vissza, ami nyilván az útburkolati jelek újrafestését, illetve a közlekedési lámpák átprogramozását jelenti. Én köszönöm mindenkinek, aki véleményt nyilvánított ebben a kérdésben, és azt is szerettük volna ezzel a döntéssel megerősíteni, hogy odafigyelünk a szekszárdiak véleményére. Ha kritikát is fogalmaznak meg, azt komolyan vesszük és a döntéseinket az ő véleményüknek a figyelembevételével hozzuk meg és fogjuk a jövőben is meghozni – zárta mondandóját a polgármester.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.