EUR: 322,02 Ft
CHF: 281,58 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Belföld

Egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel

Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről beszélt Ferenc pápa a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjaival – számolt be Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke az egyházfővel a Vatikánban hétfőn tartott találkozóról az MTI-nek.

Veres András elmondta, hogy kétórás barátságos és kötetlen beszélgetésen vettek részt az egyházfővel, ami az MKPK ad limina látogatásának első vatikáni megbeszélése volt.


A pápai magánkönyvtárban tartott, olasz nyelvű beszélgetés elején Veres András rövid bemutatót mondott Magyarországról, Ferenc pápa pedig arra kérte a magyar püspököket, hogy szabadon kérdezzenek és “szívük szerint” osszák meg vele gondolataikat.

“A kezdeti feszültség oldására Ferenc pápa a magyar jezsuita renddel, valamint a Buenos Aires-i magyar angolkisasszonyok renddel való kapcsolatáról mesélt, amelynek lelkiségét számára meghatározónak nevezte” – számolt be Veres András.


Ferenc pápa és a magyar püspökök beszélgetésen szó volt Magyarország legaktuálisabb pasztorációs és társadalmi kérdéseiről, köztük a magyarországi papképzésről, a családok és fiatalok helyzetéről, a szegénységről, Európa jelenéről és jövőjéről, a migrációról és a püspökök hivatásáról is.

“Ferenc pápa megerősítette bennünk, hogy a püspököknek fontos az, hogy mindig az imádság emberei legyenek, nyitottak mindenki felé, és legyen jövőképünk, hogy kapaszkodók lehessünk az Istent kereső emberek számára” – mondta Veres András.

Téma volt a magyar cigányság pasztorációja is. Átadták a pápának a teljes Biblia cigány nyelvű fordítását, és “Ferenc pápa arra kért, hogy a szentmisét is minél előbb fordítsuk le cigány nyelvre, hogy a magyarországi cigányok saját nyelvükön misézhessenek, aminek nem lesz akadálya” – mondta Veres András.

Ferenc pápa áldását adta arra a missziós keresztre, amely a 2020-as magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképe. Fábry Kornél atya a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy három méter magas, 140 kilogrammos kereszt, Ozsvári Csaba munkája, eddig a szentkereszt darabját, 23 magyar szent ereklyéjét, valamint 9 magyar vonatkozású közép-európai szent ereklyéjét tartalmazza. A missziós kereszt 2018-ban körbejárja a magyarországi és határon túli egyházmegyéket vándorkiállítással egybekötve.

Az ad limina (az apostolok küszöbénél, azaz Szent Péter és Szent Pál sírjánál tett) látogatás egy adott ország megyéspüspökeinek időközi látogatása Rómában. Az utóbbi húsz évben a magyar püspöki kar 2001-ben, majd 2008-ban tett ad limina látogatást. A péntekig tartó római látogatás során az MKPK tagjai, testületileg vagy kisebb csoportokban, az összes vatikáni hivatalt felkeresik, köztük a szentszéki államtitkárságot, a püspöki és a nevelési kongregációt, a kiskorúak védelmében felállított pápai bizottságot, a kultúra pápai tanácsát.

Kedden a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, pénteken a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikában mutatnak be magyar misét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tömegek a Gerecse Kapujánál

  Tömegek a Gerecse Kapujánál

  A szép őszi időnek is köszönhető, hogy a szabadidős programokat kedvelők szívesen keresik fel a térség új turisztikai központját, az augusztusban átadott Gerecse Kapuját és környékét.

 • Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata: Hálás vagyok a sorsnak, hogy édesanya lehetek

  Mák Kata nevéhez híven mindig is hitt a fortuna erejében, hiszen az élet olyan lehetőségeket sodort elé, amik által elérte az álmait. A SzerencseSzombat háziasszonya leginkább azért hálás a sorsnak, hogy hamarosan megszületik első gyermeke, akinek már most a kistestvért terveznek párjával.

 • Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Megint az Orbán családról hazudozik a baloldali média

  Újabb nagyon aljas álhír terjedt el a magukat függetlennek hazudó baloldali fake news portálokon. A balliberális propagandagépezet most épp arról hazudott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Flóra katonai gépen utazott haza Ciprusról.

 • Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  Innovációban támogatják az ipari szereplőket

  – Hatalmas kihívás elé állítja az autóipari szereplőket a hónap elején Luxemburgban született EU-döntés, amelynek értelmében 2030-ig az autógyártó vállalatoknak 35 százalékkal kell csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátási értékeit, ezért ezen a területen a jövőben az eddiginél is fontosabb lesz a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szerdán megnyílt Automotive Hungary 2018 6.