2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Élénkült a magyarországi hitelezés és az ingatlanpiac

A hazai bankrendszer külső kockázatokkal szembeni sokkellenálló képessége erős maradt, a korábban jelzett külső kockázatok némileg enyhültek, de teljesen nem szűntek meg – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi stabilitási jelentéséből, amelyet szerdán sajtótájékoztatón mutattak be a jegybank szakértői.

Oláh Zsolt, az MNB főosztályvezetője elmondta: idén markánsan élénkült a magyarországi hitelezés és az ingatlanpiac. A jegybank elemzői szerint a gazdaság fundamentumaihoz képest nem figyelhető meg túlzott áremelkedés a lakásárakban.


2017-ben is kiugró jövedelmezőség jellemzi a hazai bankokat, döntően egyszeri, nem fenntartható tételek miatt. A banki eredmények hosszú távú fenntarthatóságát segítheti a digitalizáció térnyerése – tette hozzá.

A korábbi évekhez hasonlóan folytatódott a banki mérlegek tisztítása, a bankok mérlegeit tekintve lényegesen csökkentek a kockázatok, ez előretekintve javítja a pénzintézetek hitelezési képességét.


Oláh Zsolt rámutatott: a nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan mérséklődött az elmúlt években. Ezzel párhuzamosan jobb lett a bankok tőkemegfelelési mutatója is. Jelezte: a bankoktól a követeléskezelő cégek vették át a nemteljesítő hitelek jelentős részét, összesen 8 ezer problémás jelzáloghitelt zártak le 2015 év végéhez képest.

A kkv-hitelezés is felfutott az idén, ha az egyéni vállalkozókkal együtt, mintegy 10 százalékos a növekedés, ráadásul a nagyvállalatok körében is egyre jellemzőbb a hitelfelvétel, a teljes vállalati hitelállomány 5 százalékkal bővül idén.

A jegybanki szakemberek a háztartások sérülékenységét is vizsgálták, elsősorban a lakáshitelek kamatkockázatát nézték. Azt állapították meg, hogy a fix kamatozású lakáshitelek lényegesen költségesebbek a változó kamatozású kölcsönöknél, ez pedig többek között a magasabb kamatfelárnak tudható be. Egy viszonylag stabil jelzáloglevél-piaccal biztosíthatók lennének az alacsony kamatfelárak – fűzte hozzá.

Rámutatott: a stabil pénzügyi rendszerű országokban, mint Belgium vagy Dánia, a fix kamatozású lakáshitelek aránya döntő részt mutat. Az uniós tagországok között, Magyarország piacvezető a banki hitelek kamatfelárát tekintve – jelezte Oláh Zsolt.

Az MNB főosztályvezetője megjegyezte: a bankrendszer további fejlődését tekintve komoly kockázatot jelenthet a változó kamatozás, az, hogy a bankrendszerben magas a változó kamatozású, és alacsony az 5 éven túli, fix kamatozású hitelek aránya.

A hitelintézetek mérlegfőösszege 2017. harmadik negyedévében 633 milliárd forinttal, 1,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, szeptember végén elérte a 35 801 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank egyik legutóbbi összegzéséből.

A nemteljesítő hitelek aránya a vállalati szektorban 8,8 százalékról 7,9 százalékra, a háztartási szektorban 12,9 százalékról 12,4 százalékra mérséklődött.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.