EUR: 321,36 Ft
CHF: 284,67 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Külföld

Elfogtak egy férfit, aki merényletre készült a melbourne-i újévi parti résztvevői ellen

Letartóztattak egy húszéves ausztrál férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett végrehajtani a Melbourne központjában minden évben megrendezett újévi parti résztvevői ellen – közölte kedden a rendőrség.

A férfit kommandósok fogták el hétfőn délután Melbourne egyik elővárosában, Werribeeben.


Shane Patton, az érintett Victoria állam helyettes rendőrparancsnoka sajtóértekezletén megerősítette, hogy egy ausztráliai születésű muszlim férfiról van szó, akinek szomáliai szülei vannak.

Elmondta, a férfi a hasonló tengerentúli merényletek híre nyomán “lelkesült fel”, és automata lőfegyvert akart beszerezni, hogy újévkor “lelőjön és megöljön annyi embert, amennyit csak tud” Ausztrália második legnagyobb városának üzleti központjában, a Federation Square-en, ahol évről évre sok ezren köszöntik az új esztendőt.


Egy ilyen támadás “katasztrofális” következményekkel járt volna – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy az ausztrál terrorelhárítás kiemelt figyelmet szentel a közelgő ünnepi szezon rendezvényeinek biztosítására.

A gyanúsított az internetről letöltötte magának az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport útmutatóját arról, hogyan kell merényleteket elkövetni. Tavaly óta megfigyelés alatt tartották mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló, “magas kockázatú” szélsőségest, és akkor ütöttek rajta, amikor találkozott azokkal, akiktől a fegyvert meg akarta venni.

A férfit legkésőbb szerdán bíróság elé állítják terrorcselekmény előkészítésének és az ahhoz szükséges dokumentumok gyűjtésének vádjával.

Elfogásával összefüggésben néhány helyszínen házkutatást is tartottak, egyebek közt abban a számítógép-kereskedésben, ahol korábban félállásban dolgozott.

Patton közlése szerint az ügyben további letartóztatás nem várható, annak ellenére, hogy a húszéves férfi kapcsolatban állt Victoria állambeli szélsőségesek egy szűk körével.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Soros újra Brüsszelben lobbizott

  Soros újra Brüsszelben lobbizott

  A spekuláns Jyrki Katainen finn és Vĕra Jourová cseh uniós biztosokkal egyeztetett a Soros György a CEU helyzetéről. Az ENSZ migrációs csomag elfogadtatása érdekében gyakran egyeztet az amerikai milliárdos, többek közt Jean-Claude Junckerrel és Frans Timmamermanns csúcsvezetőkkel.

 • Háromméteres fallal védi magát Soros

  Háromméteres fallal védi magát Soros

  Bár Soros György teljes mellszélességben kiáll a nyitott határokat és társadalmakat szorgalmazó rögeszméje mellett, saját villáját három méteres betonfal veszi körül.

 • Mi lesz veled, brexit?

  Mi lesz veled, brexit?

  Elutasította a londoni alsóház a Nagy-Britannia unióból való kilépésének feltételeiről szóló megállapodást. A brüsszeli migránssimogatás, bürokrácia és arrogancia nagymértékben hozzájárult a Brexithez.