EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Külföld

Elfogtak egy terrorgyanús menedékkérőt

Elfogtak egy terrorgyanús menedékkérőt Németországban, a júniusban történt esetről szerdán számolt be a Süddeutsche Zeitung című lap.

A beszámoló szerint a bajor hatóságok egy véletlen folytán valószínűleg megakadályoztak egy terrortámadást. A müncheni tartományi főügyészség a lap érdeklődésére közölte, hogy egy más bűncselekmény ügyében folytatott eljárás részeként házkutatást tartottak a 18 éves szíriai menedékkérő otthonában, ahol rábukkantak az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelképeire.


Lefoglaltak a szervezethez köthető dokumentumokat is, amelyek között volt pokolgép készítéséről szóló összeállítás, és útmutatás arról, hogy miként lehet ellopni egy teherautót.

A nyomozók találtak egy videófelvételt is, amelyet a szíriai menedékkérő készített és arra szolgált volna, hogy a tervezett merénylet után elkövetőként jelentkezzen vele a nyilvánosságban.

A főügyészség nem közölt részleteket a videóról, és arról sem, hogy milyen szakaszban tartottak az előkészületek. Arra hivatkozott, hogy az adatokat bizonyítékként használják majd a fiatalember ellen, akit állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével vádoltak meg.

A vádlott a Pegnitz nevű bajorországi kisvárosban lakott. Uwe Raab polgármester a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, nem tudott arról, hogy településén elfogtak egy terrorgyanús menedékkérőt. Kiemelte, hogy a 14 ezer lakosú településen sokan igen aktívan támogatják a közösségben élő 150 menedékkérőt, most viszont tartani lehet attól, hogy az ügy “elrontja a légkört” és hátráltatja a “kiváló integrációs munkát”.

Kapcsolódó Cikkek