EUR: 323,90 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Egyéb Pécs

Elindul a pécsi gigaberuházás, a Dóm tér is ráncfelvarráson esik át

Napokon belül felvonulnak a munkagépek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épülete mögött. Több mint 10 milliárd forintból az orvosi kar teljesen új központot kap, ahová négy intézet költözik a régi elméleti épületből.

Emellett parkot, sétányokat is kialakítanak. A 11 ezer négyzetméteres épület új tantermekkel, műszerekkel és eszközökkel is bővül, míg a 20 ezer négyzetméteres parkot megnyitják a környéken élők előtt, azaz bárki használhatja majd. A munka ideje 30 hónap, vagyis 2020-ban készülhet el a beruházás. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja, a ZÁÉV Építőipari Zrt. a kivitelező. Egy másik központi program keretében pedig kétmilliárd forintból új fogászati klinika is épül a Szigeti úton. Ez 2700 négyzetméteres lesz – a jelenlegi belvárosi épületre nagyon sok a jogos panasz. Ráadásul további félmilliárd forintból komoly eszközbeszerzést is terveznek. Ha minden jól alakul, ennek a kivitelezése a jövő nyáron indul el.


Magyarország kormánya a Modern Városok Program részeként 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet. Célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvosi karra.

Ráncfelvarrás a Dóm téren

A Jókai tér után most a Dóm tér is megújulhat a belvárosban, utóbbi az egyházmegye beruházásában kap új arculatot. A mintegy 4100 négyzetméternyi területet tavasszal kezdik el rendbe tenni. Több padot és ivókutakat is kihelyeznek a bazilika elé. A Pécsi Egyházmegye azonban igyekszik megtartani a turisták és a pécsiek által is kedvelt látványt, így a bazilika teljes homlokzati képe jól látható marad. A lecserélt kövek sem vesznek kárba, a tervek szerint a püspökszentlászlói kastélyparkba kerülnek, a sétányokra.


Eltűnt Pécs egyik szégyenfoltja

Ledöntötték a pécsi MÁV-rakodót a kétpúpú felüljáró mellett. A valaha szebb napokat is megélt, konténereket mozgató monstrum évek óta csak állt és rozsdásodott. A körülbelül 100 tonnás rakodót egy vállalkozó vásárolta meg, aki elmondta, hogy már rég kiszúrta a vasat, de eddig nagyon sokat kért érte a tulajdonosa, a MÁV. Most „csomagban” többet is vásárolt az országban, egészen pontosan hetet. Egy ilyen szerkezet körülbelül négymillió forintot érhet, hiszen azt újra tudják hasznosítani. A pécsi MÁV-rakodó állapotát tükrözi, hogy a vállalkozó egyetlen kötéllel „le tudta teríteni” a hatalmas vasszerkezetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.