EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Pécs

Elindul a pécsi gigaberuházás, a Dóm tér is ráncfelvarráson esik át

Napokon belül felvonulnak a munkagépek a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának épülete mögött. Több mint 10 milliárd forintból az orvosi kar teljesen új központot kap, ahová négy intézet költözik a régi elméleti épületből.

Emellett parkot, sétányokat is kialakítanak. A 11 ezer négyzetméteres épület új tantermekkel, műszerekkel és eszközökkel is bővül, míg a 20 ezer négyzetméteres parkot megnyitják a környéken élők előtt, azaz bárki használhatja majd. A munka ideje 30 hónap, vagyis 2020-ban készülhet el a beruházás. A forrást az egyetem a Modern Városok Programból biztosítja, a ZÁÉV Építőipari Zrt. a kivitelező. Egy másik központi program keretében pedig kétmilliárd forintból új fogászati klinika is épül a Szigeti úton. Ez 2700 négyzetméteres lesz – a jelenlegi belvárosi épületre nagyon sok a jogos panasz. Ráadásul további félmilliárd forintból komoly eszközbeszerzést is terveznek. Ha minden jól alakul, ennek a kivitelezése a jövő nyáron indul el.


Magyarország kormánya a Modern Városok Program részeként 24,8 milliárd forinttal támogatja a Pécsi Tudományegyetemet. Célja az intézmény versenyképességének erősítése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása. A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg több mint négyezer külföldi hallgató tanul, akik közül minden második jár az orvosi karra.

Ráncfelvarrás a Dóm téren

A Jókai tér után most a Dóm tér is megújulhat a belvárosban, utóbbi az egyházmegye beruházásában kap új arculatot. A mintegy 4100 négyzetméternyi területet tavasszal kezdik el rendbe tenni. Több padot és ivókutakat is kihelyeznek a bazilika elé. A Pécsi Egyházmegye azonban igyekszik megtartani a turisták és a pécsiek által is kedvelt látványt, így a bazilika teljes homlokzati képe jól látható marad. A lecserélt kövek sem vesznek kárba, a tervek szerint a püspökszentlászlói kastélyparkba kerülnek, a sétányokra.


Eltűnt Pécs egyik szégyenfoltja

Ledöntötték a pécsi MÁV-rakodót a kétpúpú felüljáró mellett. A valaha szebb napokat is megélt, konténereket mozgató monstrum évek óta csak állt és rozsdásodott. A körülbelül 100 tonnás rakodót egy vállalkozó vásárolta meg, aki elmondta, hogy már rég kiszúrta a vasat, de eddig nagyon sokat kért érte a tulajdonosa, a MÁV. Most „csomagban” többet is vásárolt az országban, egészen pontosan hetet. Egy ilyen szerkezet körülbelül négymillió forintot érhet, hiszen azt újra tudják hasznosítani. A pécsi MÁV-rakodó állapotát tükrözi, hogy a vállalkozó egyetlen kötéllel „le tudta teríteni” a hatalmas vasszerkezetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.