EUR: 346,32 Ft
CHF: 323,69 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Debrecen

Emlékművet avattak a reformáció tiszteletére

A Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen önkormányzata a reformáció 500. évfordulója és a Magyar Református Egyház 450 éves fennállása emlékére készíttette el a reformáció debreceni emlékművét.

Az alkotást a Református Nagytemplom és a Református Kollégium épületegyüttese közötti Emlékkertben állították fel, ahol a Bocskai-szobor és a Gályarabok emlékműve is áll. Az emlékmű tíz márványtömbből áll, melyek faragással, valamint kézi és gépi csiszolással készültek és tordasi vörös márványt használtak hozzá. A hat méter magas emlékművet a Győrfi szobrászcsalád tagjai készítették, tetején a református templomok egyik jelképe, a Kálvin-csillag látható. Az alkotást a múlt hét kedden avatták fel, emlékbeszédet mondott Balog Zoltán miniszter, Kósa Lajos tárca nélküli miniszter. Papp László polgármester is ünnepi köszöntőt mondott, igeolvasást tartott és áldást osztott Fekete Károly püspök.


Az év a reformáció születésének 500. évfordulója. Luther Márton 1517. október 31-én kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, s ez változások sorát eredményezve átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította hitvilágát. Debrecen a reformáció születésének 500. évfordulója mellett egy másik neves évfordulót is ünnepel, hiszen 450 éve annak, hogy az 1567. február 24-én összeült Debreceni Zsinat elfogadta azt a II. Helvét Hitvallást, amelyet a reformátusság hivatalos hitvallási iratául ismertek el. A Debrecenben létrejött Magyarországi Református Egyház a város leghatározottabb elköteleződését hozta a reformáció ügye mellett, amely kijelölte céljait, fejlődésének irányait. A kálvinizmus és Debrecen története évszázadokra eggyé vált. A Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen Város Önkormányzata a reformáció 500 éves évfordulója és a Magyar Református Egyház 450 éves fennállása tiszteletére elkészíttette a Reformáció Debreceni Emlékművét, melyet a Tiszántúli Református Egyházkerület felkérésére Győrfi Sándor Munkácsy-díjas és Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművészek készítettek el.

Kósa Lajos, Balog Zoltán, Fekete Károly és Papp László avatták fel az emlékművet
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.