2020. május 25., hétfő
Orbán

Belföld

Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

A Ferenc pápával való találkozás megerősítette és megújította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak küldetését, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás az MKPK vatikáni ad limina látogatásának első magyar nyelvű miséjén a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában kedden.

Erdő Péter a misén beszámolt Ferenc pápa és a magyar püspökök hétfői találkozójáról. Kijelentette, hogy a találkozó új lendületet adott az MKPK tagjainak ahhoz, hogy “saját küldetésüket keresve nagyobb távlatot, szélesebb világképet nyissanak az emberek előtt, magasabb értékeket a keresztény szeretet tanúságtételével”.


Erdő Péter a Szent Péter-bazilika altemplomában – a Szent Péter apostol és a pápák sírjainak közvetlen közelében – található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában mutatott be magyar nyelvű misét az MKPK tagjaival. Többek között jelen volt Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Németh László prelátus, a római Szent István Ház igazgatója, a Rómában szolgáló vagy tanuló magyar papok, valamint a római magyar közösség tagjai.

Az MKPK az utóbbi időszakban 2001-ben, majd 2008-ban tartott ad limina (az apostolok küszöbénél, azaz Péter és Pál apostol sírjánál) látogatást a Vatikánban és Rómában. A látogatás során a megyés püspökök találkoznak az egyházfővel, felkeresik a jelentősebb vatikáni hivatalokat és a római bazilikákat. A mostani ad limina látogatáson 19 magyar püspök vesz részt.


Ferenc pápa két órán át “szabadon és kötetlenül” beszélt a MKPK tagjaival – közölte korábban Veres püspök. Az MKPK elsőként a szentszéki államtitkárságot és a kommunikációs titkárságot kereste fel, kedden pedig a püspöki és a papságért felelős kongregációval egyeztetnek, valamint ellátogatnak a Rómában működő Pápai Magyar Intézetbe (PMI). A péntekig tartó ad limina látogatás a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikában bemutatandó magyar misével zárul.

Kapcsolódó Cikkek