EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Erdő Péter: A püspökök feladata, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt

A Ferenc pápával való találkozás megerősítette és megújította a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak küldetését, hogy szélesebb távlatot nyissanak az emberek előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás az MKPK vatikáni ad limina látogatásának első magyar nyelvű miséjén a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában kedden.

Erdő Péter a misén beszámolt Ferenc pápa és a magyar püspökök hétfői találkozójáról. Kijelentette, hogy a találkozó új lendületet adott az MKPK tagjainak ahhoz, hogy “saját küldetésüket keresve nagyobb távlatot, szélesebb világképet nyissanak az emberek előtt, magasabb értékeket a keresztény szeretet tanúságtételével”.


Erdő Péter a Szent Péter-bazilika altemplomában – a Szent Péter apostol és a pápák sírjainak közvetlen közelében – található Magyarok Nagyasszonya-kápolnában mutatott be magyar nyelvű misét az MKPK tagjaival. Többek között jelen volt Veres András győri megyés püspök, az MKPK elnöke és Németh László prelátus, a római Szent István Ház igazgatója, a Rómában szolgáló vagy tanuló magyar papok, valamint a római magyar közösség tagjai.

Az MKPK az utóbbi időszakban 2001-ben, majd 2008-ban tartott ad limina (az apostolok küszöbénél, azaz Péter és Pál apostol sírjánál) látogatást a Vatikánban és Rómában. A látogatás során a megyés püspökök találkoznak az egyházfővel, felkeresik a jelentősebb vatikáni hivatalokat és a római bazilikákat. A mostani ad limina látogatáson 19 magyar püspök vesz részt.


Ferenc pápa két órán át “szabadon és kötetlenül” beszélt a MKPK tagjaival – közölte korábban Veres püspök. Az MKPK elsőként a szentszéki államtitkárságot és a kommunikációs titkárságot kereste fel, kedden pedig a püspöki és a papságért felelős kongregációval egyeztetnek, valamint ellátogatnak a Rómában működő Pápai Magyar Intézetbe (PMI). A péntekig tartó ad limina látogatás a római falakon kívüli Szent Pál-bazilikában bemutatandó magyar misével zárul.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Sneider: Inkább muszlim, mint zsidó!

  Igen gyengécske magyarázattal szolgált új felesége esküvői náci karlendítése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök, aki szerint “csak poénkodtak” a kiszivárgott videón. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy az egykori radikálisok átírnák saját múltjukat, de most az is kiderült: nem csak a régmúltban, a néppárti fordulat óta is leginkább a náci romantika fakasztja őket mosolyra.

 • Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Rögtönítélő bíróságokat akarnak Sorosék

  Brüsszel és a Soros-szervezetek korlátozni akarják a tagállamok függetlenségét, fejük fölé kineveznének egy úgynevezett független szakértői testületet, amely valójában egy rögtönítélő bíróság lenne – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

 • Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Egyre rejtélyesebb a kizuhant kislány ügye

  Újabb személyt gyanúsíthatnak meg a kistarcsai gyermektragédia ügyében. A hároméves Pannikának, aki kizuhant a negyedikről, a szüleit és a rá vigyázó keresztanyját is meggyanúsították már, a gyerek vérében pedig alkoholt találtak.