EUR: 323,26 Ft
CHF: 283,25 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Külföld

Észak-koreai válság: Phenjan célja az elrettentés

Csoma Mózes egyetemi docens, az ELTE koreai tanszékének vezetője szerint a legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakéta felbocsátásával az észak-koreai rezsim az Egyesült Államokat akarja elrettenteni attól, hogy fegyvert alkalmazzon az ország ellen.

Csoma Mózes az M1 aktuális csatornán csütörtökön hangsúlyozta: Phenjan tudja, hogy ha elsőként alkalmaznának fegyvert, az a rezsim teljes megsemmisüléséhez vezetne.


Felhívta a figyelmet: szerinte a rakétaindítás hátterénél fontos megemlíteni, hogy november közepén egy észak-koreai katona a demarkációs vonalon átszökött Dél-Koreába, és ez rendkívül kellemetlen volt a rezsimnek. Minden látszat ellenére nagyon pontosan figyelik, hogy miként alakul a megítélésük a világsajtóban. Ezért szükség volt egy olyan lépésre, amely a rezsim gyengesége, esetleges erjedése helyett Észak-Koreát újból az Egyesült Államokkal szemben keményen fellépni képes hatalomként mutatja be – tette hozzá.

/Fotó: MTI/AP/Kambajasi Sidzuo

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy sikerrel próbálta ki eddigi “legerősebb” interkontinentális ballisztikus rakétáját, amely képes az Egyesült Államok bármely pontjára csapást mérni. A kommunista rezsim állami médiájában közzétett kormánynyilatkozat szerint a kora hajnalban felbocsátott Hvaszong-15 típusú rakéta röppályája csúcsán 4475 kilométeres magasságot ért el, és 53 perces útja végén az indítás helyétől 950 kilométerre csapódott a tengerbe.


/Fotó: MTI/EPA/KCNA

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Törésvonal

    A nap képe: Törésvonal

    Több ezer embert kellett kitelepíteni Franciaország városaiból a brutális esőzések miatt. A csatornák már nem tudták elnyelni a pillanatok alatt lezúduló csapadékot, így az özönvízként tarolta le a dél-franciaországi Villalier városát is.

  • Kiújult Juncker isiásza – Videó!

    Kiújult Juncker isiásza – Videó!

    Ellopta a show-t Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli EU-csúcson: a háromnapos tanácskozás első estéjén ismét dülöngélve üdvözölte politikustársait.