EUR: 345,74 Ft
CHF: 320,32 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Ez még bőven belefér

Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó. E hasábokon tettem ígéretet arra, hogy ha törik, ha szakad, semmi sem akadályozhatja meg, hogy részt vegyek az első magyarországi (és fővárosi) Taxi Expón. Így is tettem.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának és Közlekedési Osztályának szervezésében már jóval a hivatalos megnyitó előtt gyülekeztek a taxisok, fuvarozók, szállítmányozó cégek képviselői, hogy meghallgassák az online pénztárgépek bevezetésének tapasztalatairól a NAV képviselőjét vagy éppen a minisztérium és a főváros szakavatott képviselőjét a szabályozásokról, a hiénák elleni küzdelemről. (Mondjuk, az érthető, hogy már korábban ott voltak, elvégre taxival jöttek és maguknak nyilván nem számolnak fel várakozási díjat…).


Az hamarosan kiderült, hogy a taxisokat nem kell félteni. Az előadók menetrendje (értelemszerűen) a következő volt: szépen kivetített előadásom után kapok pár kérdést, aztán viszlát, irány vissza a munkahelyre. Hát, nem.

Ez után ugyanis jött a déli kávészünet – amiből kiscsoportos foglalkozások lettek. Mind a NAV, mind az NFM, mind a BKK képviselőjét – kulturáltan – körbeállták a taxisok és faggatták, faggatták egészen addig, amíg választ nem kaptak a kérdéseikre.


És a java még csak ezután következett.

A BKIK elnöke, az NFM államtitkára és a BKIK Közlekedési osztályának elnöke sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentették, hogy miután az elmúlt négy évben a taxis (rögzített) tarifák nem változtak, ellenben a szabályozásoknak megfelelően temérdek újítást (és azok költségeit) magukra kellett vállalniuk, a gépjárműpark is lecserélődött, ezért egy minimum 10 százalékos áremelés bele kellene, hogy férjen. Számításaikat, érveiket és javaslatukat elküldték Tarlós István főpolgármesternek, a többi már a közgyűlés szavazatán múlik.

Lehet, hogy sokan hőbörögnek e 10 százalék láttán, de ha visszaosztják 4 évre, és figyelembe veszik azt is, hogy ezek a vállalkozások rengeteget invesztáltak a kényelmünkért, a kiszámíthatóságért, akkor beláthatják: ez még bőven belefér.

És az egészben az volt a legszebb, hogy az Expón részt vevő több száz taxis egytől egyig kompromisszumkész érvekkel (és nem indulatokkal) tárgyaló volt.

Valami megváltozott. Jó irányba.

 

Kapcsolódó Cikkek