EUR: 344,51 Ft
CHF: 317,45 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Pécs

Ez nem egy fül, hanem egy gomba!

Ha lemaradtunk a tavaszi gombaszezonról, akkor most pótolhatjuk. Összeszedtünk pár érdekességet és persze tudnivalót a mecseki gombákról, a teljesség igénye nélkül! Minden esetben vizsgáltassuk be az általunk szedett gombákat!

Valaki rajong érte, valaki még a szagától is irtózik. A gombákat sokáig a növények közé sorolták, ám számos eltérő tulajdonságuk miatt végül egy külön rendszertani besorolást kaptak – Magyarországon 3000 fajuk él.


Jelenleg körülbelül 100 ezer fajukat ismerjük, de becslések szerint akár 1,5 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet. A hazánkban élő fajokból  eddig kétezret írtak le.

Amivel biztosan találkozhattunk már

Bükkfa-tapló: még évgyűrűi is vannak

A bükkfa- és nyírfatapló ismert gomba: a fák törzsére nő, ugyanúgy vannak évgyűrűi, mint a fáknak, így abból megállapítható – éppúgy, mint a fáknál –, hogy milyen idős a gomba. Akár 60 centiméter átmérőjűre is megnőhet, kártevőnek számít és nem ehető.

Olyan, mint egy emberi fül

Júdásfülgomba: kínai ételek elengedhetetlen gombája, de erdeinkben is megtalálható

Létezik olyan gomba is, amelyik hasonlít az emberi fülre, és akármilyen hihetetlen, de még tapintásra is megegyezik vele. A júdásfülgombával például a kínai büfékben találkozhatunk, előszeretettel használják ugyanis a távol-keleti konyhában. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy Magyarországon is megtalálható. Sőt, akár bodzabokrok ágain is megél, így nagyon egészséges is lehet, mivel a bodza immunerősítő anyagait magába szívja, így még a rákgyógyászatban is használják.


A halálosan mérgező: a gyilkos galóca

Gyilkos galóca: zöldes, vizenyős kalap, alatta gallérral és a szára végén nagy bocskor. Halálosan mérgező!

Bár már az általános iskolában felhívják rá a figyelmet, még mindig történnek halálesetek a gyilkos galóca miatt. Legutóbb szeptemberben halt meg egy nő gombamérgezésben Nagykanizsán.

Ha a gombán minden bélyeg megvan, akkor elég jól el lehet különíteni ezt a fajt. Hatalmas bocskora van, ez a gomba „cipője”, a kalapja alatt pedig gallérral is rendelkezik. A kalapja olívazöldes, puha és vizenyős. A rosszullét egy nap után jelentkezik, de akár pár hétre is tünetmentessé válhat a gombafogyasztó. Ekkor már szervezete megkezdte a leépülést, ami halálhoz vezethet.

A mesekönyvek egyik főszereplője: légyölő galóca

Légyölő galóca

Piros kalap fehér pöttyökkel. A mesekönyvekben visszatérő „szereplő” a légyölő galóca, pedig ez is mérgező, hallucinogén, fogyasztása esetén kábultság léphet fel és különböző képzelgések. Egy nagy alvás után a gomba fogyasztója helyrejöhet, de azért ne kísérletezzünk vele! Északi országokban, ahol lehúzzák róla a kalapbőrt, ecetes sós vízben kifőzve (azaz méregtelenítve) még fogyasztják is. Régen légyirtásra használták.

Pikkelyes pöfeteg

Pikkelyes pöfeteg: addig fogyasztható, amíg a belseje fehér

És vannak azok a gombák, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak azokhoz, amiket a mesekönyvekben látni. A pikkelyes pöfeteg ilyesmi. A körte formájú test akár 20 centiméter átmérőjűre is megnőhet. Ha fiatal, friss a gomba, akkor fehér. Addig fogyasztható, amíg belseje nem kezd el sötétedni.

Vizsgáltassuk be!

Ha valamit nem ismerünk fel, akkor ne szedjünk le sokat belőle, hanem csak egy-két darabot külön papírzacskókba vagy jól szellőző kosárba. Nagyobb városokban a szakellenőrök bevizsgálják ezeket – Pécsett például a vásárcsarnokban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.