2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Fegyveres támadás érte egy televízióállomás épületét, ketten meghaltak

Támadás érte kedden az afgán fővárosban az egyik, magánkézben működő televízióállomás épületét, legalább két ember meghalt, és húszan megsebesültek – közölték biztonsági források. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Valószínűleg öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a bejáratnál, majd ezt követően kettő vagy három fegyveres behatolt a pastu nyelven, Afganisztán teljes területén sugárzó Shamshad TV épületébe. A televízió egyik munkatársa az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a támadók először kézigránátokat dobáltak, majd tüzet nyitottak a biztonsági őrökre.


Legalább két biztonsági őr – egy férfi és egy nő – életét vesztette a tűzharcban, és húsz körülire tehető a sebesültek száma. A támadás idején az épületben rekedt újságírókat sikerült megmenteni – közölte a kabuli rendőrség.

A közelben lakók a délelőtt folyamán több robbanásról és folyamatos lövöldözésről számoltak be a dpa német hírügynökségnek. Szemtanúk szerint több vérző ember menekült ki a tv-állomás épületéből.


A Shamshad TV a támadás után megszakította műsorát, amelyet két és fél órás szünet után újraindítottak, bár akkor még tartott az épület felső szintjeinek átvizsgálása.

Az Iszlám Állam terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül vállalta a merényletet, bár nem ismertetett bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a merénylők a tagjai közé tartoztak.

Tavaly a kormányellenes tálibok is elkövettek több támadást újságírók ellen, de ezúttal az iszlamista mozgalom azonnal jelezte a Twitteren, hogy nincs köze az akcióhoz.

Afganisztánban az utóbbi időben egyre több támadás ér újságírókat. Tavaly 13 médiaalkalmazottat öltek meg az országban, közülük tíznek haláláért a tálibok voltak felelősek. 2016 januárjában a tálibokat élesen bíráló Tolo TV egyik minibusza ellen követtek el öngyilkos merényletet a lázadók. A támadásban hét ember halt meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek