EUR: 317,94 Ft
CHF: 280,63 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Debrecen

Fejlesztik a mérnökképzést

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem a Ganz Villamossági Művek jogutódjával, a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel az intézmény műszaki képzéseinek és ipari kutatásainak fejlesztéséről.

– A Debreceni Egyetem számára új kihívás a műszaki, informatikai terület fejlesztése, mind a képzés, mind az innováció területén. Ezen belül különleges helyet foglal az energetikai szektor – jelentette ki Szilvássy Zoltán rektor a CG Electric Systems Hungary Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodás kapcsán.


Az intézmény februárban írt alá megállapodást a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.-vel, majd júniusban az atomenergetikai világkiállításon kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a Roszatom Nemzetközi Hálózattal. E sorba illeszkedik a CG Electric Systems Hungary Zrt. is, amely szivattyúk, turbinák, erőművek építésében és fejlesztésében érdekelt. Ezen a téren már közreműködött az egyetem egy minierőmű modelljének kidolgozásában. A rektor hozzátette: a tradicionális, nagy múltú vállalatoknál kiváló mérnökök dolgoznak, akikre számítanak az egyetem villamos-, gépész- és mechatronikai mérnöki képzéseiben.

Szendrődi István és Szilvássy Zoltán

Szilvássy Zoltán szerint hamarosan látható eredményei lesznek az egyetem szerződéskötéseinek, hiszen a Roszatom Nemzetközi Hálózatával aláírt keretmegállapodás egészségturisztikai része nyomán orosz egészségügyi rekreációs csoportok érkezhetnek, majd ezt követően az atomenergetikai mérnökképzéshez kapcsolódóan az intézmény négyes együttműködési megállapodást köt a Lomonoszov Egyetemmel, a moszkvai műszaki egyetemmel és a Roszatom saját egyetemével, amelynek keretében magas hozzáadott értékű, komoly mérnöki munkával kifejlesztett generátorokat, motorokat, transzformátorokat és nagyfeszültségű berendezéseket gyártanak.


– A paksi erőműben jelenleg is működő generátorok is Ganz-termékek, de más hazai erőművekben is megtalálhatók a berendezéseink. Gyakorlatilag a világ minden részére szállítunk generátorokat, hidrogenerátorokat, a turbinagyártókkal együttműködve. Emellett a Roszatom minősített beszállítói vagyunk, az elmúlt években négy-öt projektben gyártottunk szivattyúhajtó motorokat orosz, belorusz és indiai atomerőművekbe – sorolta Szendrődi István. A vezérigazgató kiemelte, a mostani megállapodás fontos a cég számára a megfelelően szakképzett mérnökutánpótlás biztosításában. Ehhez kapcsolódóan a vállalat 30-40 éves ipari tapasztalattal rendelkező munkatársai részt vesznek az oktatásban, illetve a mechanikai és villamosmérnöki területek fejlesztései kapcsán is számítanak a Debreceni Egyetemre.

Kapcsolódó Cikkek