EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Sopron

Fontos óvni az életünket

Sikeresen fut Horváth-Szováti György Életmód-klubja a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A helyi életmód-tanácsadó terapeuta a lehetőségekhez mérten a megvalósítható, fenntartható, természet közeli és egészséges életmód elkötelezett híve.

– Miért tartotta fontosnak, hogy létrehozza az Életmód-klubot, ami immár több mint egy éve működik?
– Bánfi Ákos barátom, a művelődési ház igazgatója keresett fel az életmódklub ötletével. A köztudatban ugye az van, hogy az életmódhoz a helyes táplálkozás, a testmozgás és ehhez hasonló témák tartoznak. Viszont szerintem ez bővebb terület ennél. Az életmód nem merül ki a különböző egészségtényezők ismeretében és gyakorlásában, hanem arról is szól, hogyan élünk itt a földön, valamint szűkebb környezetünkben. Milyen környezettudatosan élünk, mit vásárolunk, mit és mennyit fogyasztunk.


Horváth-Szováti György saját életmódjával bizonyít

– Mit takar az ökológiai lábnyom, amivel előadása során is foglalkozott?
– Ez egy viszonyszám, ami megmutatja, hogy az ember mennyi javat fogyaszt. Adott egy területegység, amelynek van egy bizonyos produktivitása, ahonnan nyersanyagot tudunk nyerni, energiát tudunk szerezni, illetve van egy olyan képessége, amely elnyeli a hulladékokat. Ezt, ha egy emberre rávetítjük, kialakul az egy főre eső ökológiai lábnyom. Ha ez a szám nagyobb, mint ami egy emberre jut, akkor gyakorlatilag már fenntarthatatlanul élünk. Magyarországon egy átlagember hozzávetőleg két-két és félszer annyit fogyaszt, mint amennyi fenntartható, és tegyük hozzá, jogos volna.
– Miért fontos ezzel foglalkozni?
– Sokan azt feltételezik, hogy a veszélyekre felhívni a figyelmet értelmetlen riogatás, ijesztgetés. Mi, emberek, hajlamosak vagyunk arra, hogy amikor egy komolyabb problémával találjuk szembe magunkat, akkor elbagatellizáljuk. Éles támadások is érték-érik ezt a témát. Én viszont szeretném olyan körítésben tálalni, hogy mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy ők is tehetnek valamit ennek érdekében, és bár a helyzet komoly, még egyáltalán nincs késő, hogy változtassunk.
– Egy átlagember mit tehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma?
– Az épületek szigetelésével nagyon sok energiát lehet megspórolni, az energiának nagy százalékát ugyanis a fűtésére és hűtésére költjük. Aztán a növényi ételek fogyasztásával is előrébb vagyunk. Tudni kell, hogy az állati eredetű termékek előállításánál nagyon sok vizet, fosszilis energiahordozót használnak és sok szén-dioxid kibocsátásával jár. Ezen túl sajnos a megvásárolt élelmiszernek a jelentős része a kukában végzi. Fontos a felelős autóhasználat is, melyre Sopronban különös figyelmet kéne szentelni.

Gyuri otthon virágcserépben komposztálja a szerves hulladékot
Fotó: HSZGY

– Ön hogyan bizonyítja az életmódjával, hogy lehet tenni a környezetünkért?
– Kerékpárom van, kettő is, az egyik városi használatra van, a másikat a szabadidős tevékenységekhez használom. Autóm nincs – nem mintha ördögtől valónak tartanám, egyszerűen nincs rá szükségem. A táplálkozás tekintetében kilencvenöt százalékban növényi étrenden vagyok, amelynek túlnyomó többsége szezonális, hazai termék. Nem vásárolok feleslegesen dolgokat, kétszer is meggondolom, szükségem van-e igazán egy adott tárgyra, eszközre. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, az erkélyen pedig két nagy virágcserépben komposztálom a szerves hulladékot.
– Hogy lehet mindenre odafigyelni?
– Ha mindent egyszerre akar az ember megfogni, akkor könnyen feladhatja. Ha az elhatározás megvan, hogy szeretne változtatni, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy egy szokás kialakulásához minimum három hét szükséges. Érdemes egy-egy célt kitűzni, és ha ez teljesen automatikussá válik, el lehet kezdeni egy másikkal dolgozni. Egy év alatt sok minden elérhető. Fontos, hogy agyban változtassunk.


 

Horváth-Szováti György égető problémákról is beszél előadásaiban
Fotó: HSZGY

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.