2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Sopron

Fontos óvni az életünket

Sikeresen fut Horváth-Szováti György Életmód-klubja a Pedagógusok Soproni Művelődési Házában. A helyi életmód-tanácsadó terapeuta a lehetőségekhez mérten a megvalósítható, fenntartható, természet közeli és egészséges életmód elkötelezett híve.

– Miért tartotta fontosnak, hogy létrehozza az Életmód-klubot, ami immár több mint egy éve működik?
– Bánfi Ákos barátom, a művelődési ház igazgatója keresett fel az életmódklub ötletével. A köztudatban ugye az van, hogy az életmódhoz a helyes táplálkozás, a testmozgás és ehhez hasonló témák tartoznak. Viszont szerintem ez bővebb terület ennél. Az életmód nem merül ki a különböző egészségtényezők ismeretében és gyakorlásában, hanem arról is szól, hogyan élünk itt a földön, valamint szűkebb környezetünkben. Milyen környezettudatosan élünk, mit vásárolunk, mit és mennyit fogyasztunk.


Horváth-Szováti György saját életmódjával bizonyít

– Mit takar az ökológiai lábnyom, amivel előadása során is foglalkozott?
– Ez egy viszonyszám, ami megmutatja, hogy az ember mennyi javat fogyaszt. Adott egy területegység, amelynek van egy bizonyos produktivitása, ahonnan nyersanyagot tudunk nyerni, energiát tudunk szerezni, illetve van egy olyan képessége, amely elnyeli a hulladékokat. Ezt, ha egy emberre rávetítjük, kialakul az egy főre eső ökológiai lábnyom. Ha ez a szám nagyobb, mint ami egy emberre jut, akkor gyakorlatilag már fenntarthatatlanul élünk. Magyarországon egy átlagember hozzávetőleg két-két és félszer annyit fogyaszt, mint amennyi fenntartható, és tegyük hozzá, jogos volna.
– Miért fontos ezzel foglalkozni?
– Sokan azt feltételezik, hogy a veszélyekre felhívni a figyelmet értelmetlen riogatás, ijesztgetés. Mi, emberek, hajlamosak vagyunk arra, hogy amikor egy komolyabb problémával találjuk szembe magunkat, akkor elbagatellizáljuk. Éles támadások is érték-érik ezt a témát. Én viszont szeretném olyan körítésben tálalni, hogy mások is kedvet kapjanak ahhoz, hogy ők is tehetnek valamit ennek érdekében, és bár a helyzet komoly, még egyáltalán nincs késő, hogy változtassunk.
– Egy átlagember mit tehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma?
– Az épületek szigetelésével nagyon sok energiát lehet megspórolni, az energiának nagy százalékát ugyanis a fűtésére és hűtésére költjük. Aztán a növényi ételek fogyasztásával is előrébb vagyunk. Tudni kell, hogy az állati eredetű termékek előállításánál nagyon sok vizet, fosszilis energiahordozót használnak és sok szén-dioxid kibocsátásával jár. Ezen túl sajnos a megvásárolt élelmiszernek a jelentős része a kukában végzi. Fontos a felelős autóhasználat is, melyre Sopronban különös figyelmet kéne szentelni.

Gyuri otthon virágcserépben komposztálja a szerves hulladékot
Fotó: HSZGY

– Ön hogyan bizonyítja az életmódjával, hogy lehet tenni a környezetünkért?
– Kerékpárom van, kettő is, az egyik városi használatra van, a másikat a szabadidős tevékenységekhez használom. Autóm nincs – nem mintha ördögtől valónak tartanám, egyszerűen nincs rá szükségem. A táplálkozás tekintetében kilencvenöt százalékban növényi étrenden vagyok, amelynek túlnyomó többsége szezonális, hazai termék. Nem vásárolok feleslegesen dolgokat, kétszer is meggondolom, szükségem van-e igazán egy adott tárgyra, eszközre. Szelektíven gyűjtöm a hulladékot, az erkélyen pedig két nagy virágcserépben komposztálom a szerves hulladékot.
– Hogy lehet mindenre odafigyelni?
– Ha mindent egyszerre akar az ember megfogni, akkor könnyen feladhatja. Ha az elhatározás megvan, hogy szeretne változtatni, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy egy szokás kialakulásához minimum három hét szükséges. Érdemes egy-egy célt kitűzni, és ha ez teljesen automatikussá válik, el lehet kezdeni egy másikkal dolgozni. Egy év alatt sok minden elérhető. Fontos, hogy agyban változtassunk.


 

Horváth-Szováti György égető problémákról is beszél előadásaiban
Fotó: HSZGY

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.