2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

Forgott a magyar szablya

Végre Békéscsabán is megrendezhették a Magyar Kard Napját, ahol a magyar szablyavívást népszerűsítették az azt űző katonai vívómesterek és tanítványaik.

A Magyar Szablyavívó Iskola békéscsabai tagiskolája már kétéves, és úgy tűnik, nálunk is egyre többen ismerik ezt a valódi magyar hagyományokat közvetítő, bemutató, népszerűsítő intézményt. Tagjai részt vettek már több városi rendezvényen, főleg a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó programokon, de például a megyenapon is bemutathatták, miért érdemes a magyar szablyavívást választani. Az év egyik nagy eredménye, hogy azokon a településeken, ahol tagiskola működik – így Békéscsabán is –, megrendezhették a Magyar Kard Napját.


Az eddigi tizenkét nap nem esett egyazon dátumra, viszont ha a következő években is sikerül megvalósítani ezt a rendezvényt, a szervezők mindenképpen szeretnék valamilyen évfordulóhoz, programhoz kötni, később pedig rendszeresíteni. Idén egy kiállítás is körbejár a városok között, ebben az évben ez sem tette lehetővé, hogy egy központilag meghatározott napon legyenek a programok.

A csabai rendezvény azért is különleges volt, mert tulajdonképpen három eseményt fogott össze: egy kiállításmegnyitót, egy könyvbemutatót és egy gálaműsort – árulta el Trényi Péter, a tagiskola vezetője. A kiállítás festményeket és olyan, katonai vívómesterektől származó sporttörténeti relikviákat tartalmaz, amelyeket eddig nem nagyon láthatott a közönség. A bemutatónak szintén több része volt: láthattak sportkarddal és valódi szablyával vívó tanulókat és mestereket is az érdeklődők. Ezzel kapcsolatban Trényi Péter kiemelte, hogy az ilyen eseményekre több városból is érkeznek tanulók, hiszen egy-egy tagiskola az alacsony létszám miatt nehezen tudna színvonalas és sokszínű műsort bemutatni. A Magyar Kard Napján megismerhette a közönség Borsody László vívómester életét, örökségét is Máday Norbert könyvén keresztül, aki nem mellesleg a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója is.


Szintén ennek az évnek egy fontos eredménye, hogy kiemelt nemzeti érték lett a magyar szablyavívás. Trényi Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az elsődleges céljuk, hogy előbb-utóbb a hungarikumok sorába emelkedjen ez az értékünk, ez a mostani titulus ennek az előszobájaként értelmezhető. Végül azt szeretnék elérni, hogy a magyar szablyavívás része legyen a közoktatásnak is, hogy minden magyar ember legalább az alapjaival legyen tisztában ennek a régi harcművészeti ágnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.