2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Székesfehérvár

Formabontó kezdeményezés

Kai Hensel Klamm háborúja című darabját játssza el az erre pályázó középiskolák 11. és 12. évfolyamos diákjainak a saját iskolájukban Lábodi Ádám színművész – jelentette be a Vörösmarty Színház. Pályázni olyan fotóval vagy plakáttal lehet, amely kreatív módon mutatja be az adott osztályközösséget vagy a tanár-diák viszonyt.

A Vörösmarty Színház fontos feladatának tekinti, hogy a diákokat ne csak a színház falai között, hanem azon túl, a megszokott, hétköznapi életközegükben is elérje előadásaival – hangzott el a kezdeményezést bejelentő sajtótájékoztatón.


Ehhez kiváló műfaj és módszer az osztályteremszínház. Ezért tűzték műsorra Kai Hensel darabját, a Klamm háborúját. Szikora János igazgató elmondta: ha színház-pedagógiai szempontból nem foglalkoznak a fiatalsággal, el tudnak veszni, s felelősséget kell vállalni, hogy az ifjúság ne viszonyuljon érdektelenül a színház világához.

Pályázni olyan fotóval, vagy plakáttal lehet, amely kreatív módon mutatja be az adott osztályközösséget, vagy a tanár-diák viszonyt Fotó: József Lipót

 

A Székesfehérvári Tankerületi Központ is csatlakozott a programhoz, Török Szabolcs, a központ igazgatója ismertette a részleteket. A tankerület az általa fenntartott középiskolák 11. és 12. évfolyamos osztályai számára közös pályázatot hirdetett a színházzal. Pályázni olyan fotóval vagy plakáttal lehet, amely kreatív módon mutatja be az adott osztályközösséget vagy a tanár-diák viszonyt.  A kiválasztott pályaművet beküldő osztályközösségek a 2017/18-as tanévben térítésmentesen nézhetik meg a Klamm háborúját, saját iskolájukban, saját osztályközösségükben. Az előadás rendezője: Kolos István. A mű története minden bizonnyal érdekli ezt a korosztályt. Márk irodalom fakultációs, érettségire készülő diák. Az osztályozó vizsga előtti utolsó nagydolgozata rosszul sikerült. Félt, hogy az osztályozó értekezleten egyessel zárja le őt magyarból Klamm, a szaktanár, ezért felkereste otthonában és sírva kérte, ne buktassa meg. A tanár ezt követően a diák kettes dolgozatát egyesre javította, Márk pedig öngyilkos lett. A következő napon az osztály levelet adott át a szaktanárnak, amelyben ez állt: „Tisztelt Klamm úr, ezennel átnyújtjuk önnek a hadüzenetet!” Ezzel kezdetét veszi Klamm háborúja…


Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.