2020. június 07., vasárnap
Róbert

Egyéb Szeged

G. Fodor Gábor: Baleset, hogy MSZP-s Szeged polgármestere

A politológus meggyőződése, hogy le kell számolni a „merjünk kicsik lenni” mentalitással. G. Fodor Gábor úgy gondolja, szemüveget kell cserélnie a városnak, ha ki akarja aknázni a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Hogyan néz ki a három 8-ason keresztül a Dél-Alföld szocialista „végvára”?


– Szeged is Magyarország, és nyilván rengeteg lehetőséggel rendelkezik. Nyolc éve van a Fidesz kormányon. Létrejött egy nemzeti alap arról, hogy milyen kérdések tartoznak abba a közmegegyezéses rendszerbe, amellyel az ország jelentős része – beleértve a szegedi polgárokat – egyetért. Az, hogy szocialista polgármestere van a városnak, csak baleset. De bízok benne, hogy ezek a traumák elmúlhatnak, abban, hogy lehet változás Szeged életében is, és a város irányítása nemzeti jobboldali kézbe kerülhet.

Fogjunk össze, teremtsünk egyetértést, menjünk előre! – üzeni a szegedi választóknak G. Fodor

Mit gondol, Szeged gazdasági szempontból megfelelően kihasználja, hogy a hármashatár közelében helyezkedik el, kapu a Balkán, kelet felé?


– Minden fejben dől el. Az a kérdés, hogyan tekintünk a lehetőségeinkre. Ha a város csak a korlátokat nézi, akkor egy másik szemüveget javasolok Szegednek is, hogy még a nehézségekre is lehetőségként tekintsen. Ha az ország felfelé ívelőben van, felfelé megy, jó periódusa van, akkor mindegyik magyar város, így Szeged is megtalálhatja a maga érvényesülési lehetőségét. Ha jobboldali, nemzeti kézbe kerül Szeged, akkor ezek a lehetőségek hatványozottan meg fognak jelenni a város életében.

Mit ért azon, hogy „hatványozottan meg fognak jelenni”? Mivel győzné meg az utcán álló, Botka-szavazó nyugdíjas nénit, hogy mostantól a Fideszre voksoljon, illetve egy kormánypárti polgármesterjelöltre?

– Egy kicsit filozofálgatnék. Ez lelki alkat kérdése. Nem szeretnék általánosítani, de mégiscsak van egy szocialista attitűd, amit az egész országra vonatkoztatva röviden talán úgy nevezhetnénk, hogy merjünk kicsik lenni. A jobboldali lelkialkat ennek az ellentéte. Azt mondja, hogy miért ne próbálnánk meg, miért ne lehetne lehetséges. Fogjunk össze, teremtsünk egyetértést, menjünk előre! Lehet, hogy nem tudok egy szocialista, nyugdíjas szavazót, aki eddig Botkára szavazott, meggyőzni ezzel az érveléssel, de sok mindenki mást meg igen, hiszen láthatja a sikeres példákat, akár az ország, akár saját perspektívájában is, hogy hova lehet ezzel eljutni. Ezért bízok abban, hogy ha Szeged valamikor majd jobboldali lesz, akkor egészen más látkép jelenik meg a város előtt.

Filozófiáról beszélt, de újból rákérdeznék arra, a gyakorlatban mi kell ahhoz, hogy a jobboldal sikeres legyen 2018 tavaszán és 2019-ben Szegeden?

– Nem vagyok Szeged-kutató és Szeged-szakértő. Szegedről most azt tudjuk, hogy stabilan baloldali vezetésű. A jobboldalnak az az érdeke, hogy ez megváltozzon. Erről csak nagy alapigazságokat lehet kijelenteni: el kell végezni a munkát, szervezettségre van szükségünk, küzdelemre, és meg kell fogalmazni a tétet, amit világossá kell tenni a választópolgárok előtt. Ha ez megtörténik, jó esély van arra, hogy Szegeden is bekövetkezzen a változás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.