2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Békéscsaba

Hagyományápolás újításokkal

November 1-jén hivatalosan is munkába állt a Gyulai Várszínház új ügyvezetője, dr. Elek Tibor, aki a hagyományok megőrzése mellett a teátrum számos területét igyekszik megújítani.

Elek Tibor kiemelte, hogy kinevezése ugyan valóban csak elsejétől érvényes, a munkát azonban már nyáron elkezdte. Igyekezett megnézni minden előadást a nyári évadban, majd próbált odafigyelni a nézők reakcióira, ugyanis véleménye szerint ezekből nagyon sokat tanulhat egy színházigazgató.


Egy fontos újítása, hogy odafigyel a műértő nézők nevelésére, tanítására, hiszen csak akkor érthetnek meg igazán egy-egy művészeti alkotást, ha tudják, mire kell figyelni. Az ingyenes programokon a különböző művészeti területek jeles hazai vagy határon túli képviselői vezetik be az érdeklődőket a kortárs művészet műhelytitkaiba, értelmezési lehetőségeibe. Az első mesterkurzust november 23-án Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója tartja. Aznap egy domborművet is avatnak Gedeon József korábbi színházigazgató tiszteletére, ebből az alkalomból is megkérte Vidnyánszky Attilát, hogy emlékezzen meg egykori barátjáról. A mesterkurzus-sorozat előadója decemberben Binder Károly zenész, januárban Lonovics László képzőművész, februárban Szász János filmrendező lesz.

Elek Tibor azt is elárulta, hogy nyár óta folyamatosan vette fel a kapcsolatot a hazai és a határon túli színházakkal, tárgyalásokat is folytat, így a jövő nyári évad fő irányvonalai is körvonalazódnak már. Az évadot egy héttel korábban, június 24-én indítják majd, a Nemzetközi Shakespeare Fesztivált pedig két-három nappal lerövidítik, így pontosan egyhetes lesz. Egyelőre négy saját bemutatót terveznek, de többségében – a hagyományoknak megfelelően – más színházakkal közös produkcióként.


Az első bemutató Székely János Caligula helytartója című drámája lesz, amelyet éppen 40 éve adtak elő a Gyulai Várszínházban Harag György rendezésében, és amelyet azóta is a teátrum egyik legemlékezetesebb, legsikeresebb darabjának tartanak. Ezzel egyik fő vállalása, a történelmi dráma visszahozatala felé is megteszik az első lépést. De igyekszik a kortárs magyar drámának is nagyobb szerepet adni, bár ehhez több időre van szükség, már jövőre is szeretne kortárs darabokat műsorra tűzni.

A Nemzetközi Shakespeare Fesztiválról azt is megtudhattuk az új igazgatótól, hogy 2018-ban először tematikus programmal kísérleteznek. A téma Hamlet és társai lesznek, így hazai és külföldi Hamlet-előadásokat, Hamlet-parafrázisokat, -továbbgondolásokat terveznek Gyulára hozni. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően néhány külföldi társulatot is szeretnének meghívni a fesztiválra, tárgyal is már olasz, orosz, angol és cseh színházakkal.

Elek Tibor kinevezésekor közönségbarát előadásokat ígért, látványosabbá, érdekesebbé próbálják tenni a színház tevékenységét, miközben a minőségből nem engednek, és ebbe belefér több zenei program, ahogy ez a januárig már megszervezett kamaratermi sorozatban is látható. A kamaratermi előadások másik érdekessége, hogy készült róluk egy műsorfüzet, amit az interneten találhatnak meg az érdeklődők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.